fbpx
Tijdens een jobbeurs ziet u de ene sollicitant na de andere passeren, het lijkt soms haast op bandwerk. Hoe haal je daar in hemelsnaam de witte raven uit? Simpel: door de juiste vragen te stellen.

Maak van het interview een conversatie, geen kruisverhoor. Zo komt u vaak meer te weten over de drijfveren van een kandidaat dan tijdens het afvuren van uw vragenlijstje.

Stel open vragen die een goed beeld schetsen van de persoon die voor u zit. Wat was uw motivatie om voor deze studie te kiezen? Waarom bent u op zoek naar ander werk? Welke meerwaarde kunt u ons bedrijf bieden? Wat maakt deze functie zo interessant voor u?

De veelzeggendste antwoorden komen er vaak als u wat doorvraagt. Stel dus altijd een paar vervolgvragen. Luister naar het eerste antwoord en vraag dan waarom. Of wanneer. Of hoe de situatie is uitgedraaid. Enzovoort. Vervolgvragen leiden u voorbij de standaardantwoorden en geven u meer inzicht in wat de kandidaat écht denkt.

Een beproefde interviewtechniek die ook helpt: las af en toe een stilte in. De andere persoon zal die al snel opvullen met meer details of een onverwacht antwoord.

Op een jobbeurs is elke sollicitant nog anoniem voor u. U hebt nog geen motivatiebrief gelezen of verkennend telefonisch gesprek gevoerd. Op enkele minuten tijd moet u deze persoon leren kennen. Een onmogelijke opdracht? Niet als u het cv erbij neemt. Lees het document door en doe alsof u de kandidaat zelf bent. Mijn eerste job was bij Textile Industries. Waarom heb ik voor dat bedrijf gekozen? Aan welke projecten heb ik daar gewerkt? Wat zegt dat over mijn interesses en werkethiek? Scroll vervolgens door naar de volgende job of functie. The Fashion Company. Wanneer en waarom heb ik die nieuwe post aangenomen? Vertelt mij dat iets meer over mijn ambities en mijn carrièrepad? Kijk tussen de lijnen door en stel uw vragen gerust luidop aan de kandidaat.

Haal uw tablet erbij en vraag of u samen naar de LinkedIn-pagina van de sollicitant mag surfen. Daar vindt u nog veel meer informatie dan op zijn cv. Kijk naar de mensen die in jullie beider netwerk zitten en vraag hoe de kandidaat hen kent. Nadien kunt u eens bellen naar die gemeenschappelijke connecties om referenties te vragen. Als recruiter hebt u een uitgebreid netwerk, gebruik dat dan ook.

Diploma’s en werkervaring zijn ontzettend belangrijk, maar staar u er ook niet blind op. Iemands persoonlijkheid is net zo belangrijk als zijn vaardigheden. Geeft de kandidaat een leuke indruk en ziet u hem/haar in het team passen? Vergeet niet dat uw collega’s acht uur per dag met deze persoon zullen moeten samenwerken.

Tijdens het ideale gesprek zijn jullie ongeveer even vaak aan het woord. Want de beste kandidaten stellen u ook veel vragen – over de werking van de onderneming, de inhoud van de job,… Antwoord hier zo volledig mogelijk op: u wil deze witte raaf toch niet verliezen?

Doe aan namedropping en laat af en toe (maar niet te vaak) de voornaam van de kandidaat vallen, dat zorgt voor een vertrouwensband.

Laat de sollicitant aan het einde van het interview niet in het ongewisse, maar leg uit wat de volgende stappen zijn en wanneer ze plaatsvinden. Vermijd boutades zoals ‘U hoort nog van ons’, maar eindig met een persoonlijke noot.

Cookie Instellingen  -  Privacy policy