fbpx

Is je ook altijd gezegd dat indien een rekruteerder naar je zwaktes interpelleert, je die moet omturnen naar sterktes? Er zijn echter een aantal redenen waarom je dat beter niet doet.

  1. Je blijft authentiek

We hebben het al vaak gezegd, maar authenticiteit is van cruciaal belang om een job in de wacht te slepen. Probeer niet iemand te zijn die je eigenlijk niet bent. Laat de rekruteerder the real you zien en niet iemand die in alles perfect is en voor alles de beste oplossingen heeft. Superman/Supervrouw bestaat enkel in films, dat weet de rekruteerder ook. Dus: wees jezelf onder alle omstandigheden. Ook tijdens een sollicitatiegesprek.

  1. Je geeft de rekruteerder een werkinstrument

Het is erg frustrerend voor je (mogelijk) toekomstige baas wanneer je tijdens een sollicitatiegesprek vlekkeloos en quasi perfect voor de dag wil komen. Wanneer je eerlijk antwoordt over jouw zwaktes, dan geef je de rekruteerder de mogelijkheid om inzicht te verwerven in jouw persoonlijkheid en attitude als professional. Draai je de rekruteerder op dat vlak een rad voor de ogen, dan ga je dat later (wanneer je misschien al aan de slag bent in het bedrijf) mogelijk moeten bekopen.

  1. Je hebt wel degelijk minder goede kantjes

Ook jij hebt je zwaktes, daar kan je helaas niet omheen. En daar is ook niets mis mee. Andere professionals hebben eveneens hun minder goede kanten. Je camoufleert ze misschien of moffelt ze discreet weg, maar je hebt ze wel. Geef dan ook niet de indruk aan de rekruteerder dat dit niet zo is. Hou je toch voet bij stuk dat jij de perfectie in persoon bent, dan toont dit bij de rekruteerder aan dat je eigenlijk totaal niet zelfbewust bent en in een soort van bubbel leeft waarin alles rond jouw persoontje perfect is. Tja, wie wil zo iemand in dienst nemen?

  1. Je verdient een pluim wanneer je jouw zwakke punten kent

Je minder sterke kanten perfect kunnen omschrijven, is een deugd en een kunst. Weet jij perfect waar je jezelf nog zou kunnen bijschaven en kan je dat ook perfect argumenteren? Dat zal dat het respect van de rekruteerder voor jou als individu enkel maar ten goede komen.

  1. Eerlijk duurt het langst

Je grootmoeder gebruikte het spreekwoord mogelijk al te pas en te onpas. Ook vandaag blijft dat gezegde echter nog steeds overeind. Eerlijkheid is een bijzonder mooie kwaliteit. Beschik je erover, aarzel dan niet om die in de kijker te zetten. Zou jij als bedrijfsleider graag iemand in dienst nemen die eerlijk is over zichzelf? Het antwoord daarop ken je hoogstwaarschijnlijk zelf ook wel.

Pascal Dewulf

Cookie Instellingen  -  Privacy policy