fbpx

Tijdens een sollicitatiegesprek wil je je doorgaans van jouw beste kant laten zien. Betekent dat ook dat je alle vragen die de recruiter op jou afvuurt steevast beantwoordt? Neen, maar je wil uiteraard ook niet onbehouwen overkomen. Dit zijn alvast vijf strategieën om  ongewenste sollicitatievragen netjes te pareren.

1. Wees duidelijk

Krijg je een bizarre vraag, geef dan beleefd en met een smile aan dat je de vraag niet wenst te beantwoorden in het kader van het sollicitatiegesprek. Betreft het een vraag rond je geaardheid of geloofsovertuiging dan wind je er al best helemaal geen doekjes om. Maak de recruiter op een diplomatieke manier duidelijke dat de vraag in kwestie off limits is. Wees ook niet te strikt. Stelt de recruiter een vraag over je hobby’s dan mag je daar uiteraard wel op antwoorden. Soms probeert hij of zij immers je hobby’s te correleren met de vaardigheden die nodig zijn voor de job.

2. Antwoord met een vraag

Krijg je een ongepaste vraag, dan kan je best antwoorden met een vraag: “Waarom vraagt u dit?”, “Is deze vraag wel opportuun in het kader van dit gesprek?” De kans is dan groot dat de recruiter gas terug zal nemen. Blijft hij of zij echter volharden, pas dan strategie 1. toe. Geef vriendelijk maar kordaat aan dat je niet wenst te antwoorden. De mooiste manier om een netelige vraag te pareren, blijft echter de tegenvraag. Het is subtiel en geeft blijkt van doorzicht en intelligentie.

3. Laat het antwoord in het midden

Je kan ook antwoorden zonder dat de recruiter een duidelijk antwoord krijgt op zijn of haar vraag. De strategie die hij of zij op jou toepast, draai je zo gewoon om. Stel dat jou de vraag wordt gesteld of je kinderen wil. Dan kan je aangeven dat je daar op dit ogenblik nog niet uit bent en je je nu vooral wil focussen op je carrière. Zo geef je aan dat je gemotiveerd bent en de job echt wil. Door een abstract antwoord te geven, laat je daarenboven zien dat je doorzicht hebt in een gesprek en je je niet snel onder tafel laat praten.

4. Antwoord wat je wil antwoorden

Informeren naar bijvoorbeeld jouw geloofsovertuiging is volgens de antidiscriminatiewet ongepast. Wanneer je echter zelf geen probleem hebt om het over jouw geloof te hebben dan is er in principe niets mis mee om te antwoorden. Jij bepaalt zelf waar je je comfortabel bij voelt. Vrees je echter dat je door te antwoorden op die vraag wel eens naast de job zou kunnen grijpen, dan kan je best passen. Het is aan jou om op dat vlak het juiste beoordelingsvermogen aan de dag te leggen.

5. Brei er een eind aan

Krijg je tijdens je sollicitatiegesprek in een korte tijdspanne een rist ongepaste vragen op je afgevuurd? Dan kan je best vriendelijk aangeven dat indien de conversatie in dezelfde richting blijft doorgaan je helaas het gesprek zal moeten afbreken. Los van die pijnlijke ervaring kan je je bovendien afvragen of je wel voor het bedrijf in kwestie wil werken wanneer je bij je eerste kennismaking al gelijk een bijzonder onaangename indruk krijgt.

Pascal Dewulf

Cookie Instellingen  -  Privacy policy