De coronapandemie lijkt voorlopig nog niet echt van wijken te willen weten. Intussen heeft het voorbije coronajaar heel wat veranderingen teweeggebracht. Ook op de arbeidsmarkt. Wij brengen graag opheldering
Hybride samenwerkingsvormen
Voorheen lag het accent vooral op samenwerking op kantoor. Vandaag ligt dat voor veel bedrijven evenzeer op de thuiswerkplek, satellietkantoor,… Voor een steeds grotere groep mensen is thuiswerken de norm geworden. Anderen opteren voor hybride vormen. Wat je ook kiest, zorg dat je je er happy mee voelt.
Digitaal is cruciaal
Precorona was digitaal solliciteren al gangbaar. Vandaag is het echter standaard. Heel wat mensen hebben hun sollicitatieproces tijdens de coronapandemie digitaal doorlopen. De samenwerking die daaruit mogelijk volgde, was doorgaans ook digitaal. Dat startende medewerkers tijdens de coronapandemie hun collega’s pas na een aantal maanden voor het eerst in levende lijve ontmoetten, was dan ook niet ongewoon.
Werkloosheid én schaarste
De postcorona arbeidsmarkt is er eentje van werkloosheid en schaarste tegelijkertijd. De coronacrisis zorgt tegen eind 2021 voor een potentieel verlies van zowat 110.000 jobs ten overstaan van begin 2020. Tegelijkertijd trekt de economie echter weer aan en zijn bedrijven volop op zoek naar nieuwe krachten. Die vinden ze echter maar met mondjesmaat. Dat is dan weer een ander probleem.
Open hiring
Het vond al met mondjesmaat ingang, maar nu begint open hiring stilaan een bekend begrip te worden. Waar het op neerkomt: wil je een job, dan schrijf je je in op een lijst voor die job bij het bedrijf waar je aan de slag wil. Wie vervolgens het eerst komt, eerst maalt. Maakt niet (echt) uit hoe je cv eruitziet, wat je voordien deed of wat je ambities zijn voor de toekomst. Dat zal inclusiviteit zeker en vast in de hand kunnen werken. Uiteraard gaat open hiring niet op voor alle sectoren. Een hartchirurg kan je zo bijvoorbeeld onmogelijk aan het werk zetten.
Regionaal is primordiaal
De coronapandemie heeft het productiviteitsverlies door een gebrekkige mobiliteit pijnlijk blootgelegd. Thuis (of dicht bij huis) krijg je gewoonweg veel meer gedaan. Werk in eigen regio zal naar de toekomst dan ook nog belangrijker worden. We beseffen immers meer dan ooit hoe kostbaar onze tijd is. Zo verliezen we (veel) minder tijd met nutteloze verplaatsingen.
Maximale flexibiliteit
Er zal steeds meer flexibiliteit worden gevraagd op het vlak van vaardigheden, carrièreplanning (en het plots wijzigen ervan), om- en bijscholing. Eveneens qua overeenkomsten (contract op basis van project versus contract van onbepaalde duur), uurroosters en dies meer.
Pascal Dewulf