fbpx

Er zijn zo van die uitspraken die je beter niet doet tijdens een sollicitatiegesprek. Uitspraken die de kwaliteit van het gesprek negatief kunnen beïnvloeden en in het ergste geval de rekruteerder kunnen irriteren.

Wat doet uw bedrijf eigenlijk?

Als je je sollicitatiegesprek gelijk om zeep wil helpen dan moet je deze vraag stellen. Voor alle duidelijkheid: niet doen. De rekruteerder verwacht immers dat je al heel wat kan vertellen over het bedrijf. Dat kan iets zijn over de business zelf, iets waarmee ze recent in de actualiteit zijn gekomen of de jobinhoud. Kan je dat niet en moet de rekruteerder op dat vlak jou van meet af aan bij het handje nemen, dan ben je eraan voor de moeite.

Mijn zwakke punt is dat ik te hard werk

Qua nietszeggend gehalte scoort deze uitspraak alvast  erg hoog. Rekruteerders merken immers heel snel aan je presentatiestijl dat je in allerlei sollicitatietips hebt zitten neuzen. En dat je daardoor je zwakke punten per se wil ombuigen naar sterke punten. Als je dat doordacht en subtiel doet, dan passeert dat wel. Maar beweren dat je zwakke punt hard werken is? Dat is echt een schoolvoorbeeld van hoe het niet moet. Het klinkt onecht en het houdt ook totaal geen steek.

Mijn vorige baas/werk was vreselijk

We hebben het al vaak gezegd, maar roddel niet over je vorige werk, ex-baas of ex-collega’s. Nooit. Het haalt niet enkel je professionaliteit onderuit. Je toekomstige baas zal zich gelijk beginnen afvragen of hem/haar niet hetzelfde lot staat te wachten.

Ik heb enorm veel ervaring in deze functie

‘Enorm’ klinkt, nu ja, geweldig. Je legt de lat met andere woorden heel hoog. Niet enkel voor jezelf. Maar ook voor de rekruteerder. Je gaat dat dan immers moeten bewijzen. En de kans dat je met dat soort uitlatingen zomaar wegkomt, kan je vergeten. Je kan er dan ook donder op zeggen dat de rekruteerder hier even zijn/haar vergrootglas gaat boven houden. En wanneer je vervolgens door de mand valt, zal dat extra pijnlijk aanvoelen. Kortom, door dit soort uitlatingen maak je het jezelf onnodig moeilijk.

Hoe gaat het eigenlijk met jou?

Het lijkt iets heel eenvoudigs om te zeggen. Wanneer je oude bekenden tegenkomt althans. Of familie en vrienden. Wanneer je voor de eerste keer je toekomstige baas gaat ontmoeten, dient dat echter te gaan met enig respect. En ‘Hoe gaat het eigenlijk met jou?’ is op dat vlak iets te joviaal. Niet doen dus.

Wat is het salaris eigenlijk

Het is niet dat je daar niets mag over vragen. Je moet enkel het juiste moment in het gesprek afwachten. Misschien begint de rekruteerder er zelf wel over. Doet hij/zij dat niet, dan moet je (spreekwoordelijk) je fluwelen handschoenen aantrekken en diplomatiek informeren naar wat je gaat verdienen. Je moet het zeker te sprake brengen. Enkel de manier waarop is belangrijk om geen averechtse reactie te krijgen.

 

Goed, dat was het dan

Iets wat je zeker niet mag doen, is zelf het initiatief nemen om het sollicitatiegesprek te beëindigen. Laat dat altijd over aan de rekruteerder. Anders loop je de kans om als een te vrijpostige sollicitant te worden versleten. En dan kan je je volgende gesprek doorgaans vergeten.

Pascal Dewulf
Bron: progressiverecruitment.nl

Cookie Instellingen  -  Privacy policy