fbpx

Vind je sollicitatiegesprekken (te) vaak onvoorspelbaar? Niet doen. Het gemiddelde sollicitatiegesprek is immers vrij voor de hand liggend. Je moet het alleen weten. Wij brengen graag opheldering.

De opening van een sollicitatiegesprek is op zich al een erg voorspelbaar moment. Handje schudden, even over koetjes en kalfjes praten en de vraag of je een kopje koffie/thee wil. Dat heet ‘je op je gemak stellen’. Toch zit er ook al een eerste screening aan vast. Hoe ben je in de omgang? Ben je zelfzeker, kordaat en kan je je goed uitdrukken? Ben je sociaal, empathisch en beschik je over de gebruikelijke businessetiquette? En hoe kom je voor de dag? Hier scoor je al dan niet je eerste punten.

Actief luisteren is de boodschap

Oké, jullie hebben met mekaar kennisgemaakt. Nu begint het sollicitatiegesprek echt. Meestal steekt de rekruteerder van wal en legt een en ander uit over het bedrijf en de functie die jij mogelijk gaat invullen. Goed luisteren is de boodschap. Dit is ook niet het moment om je gesprekspartner te onderbreken. Door te luisteren, ga je immers informatie inwinnen die je later tijdens het sollicitatiegesprek weer kan oppikken. Kan je die informatie ook aan je cv linken? Nog beter. Tijdens dit gedeelte is jouw hoofdbezigheid luisteren en observeren.

Rist klassiekers

Dan komt de onvermijdelijke vragenronde met een rist klassiekers. ‘Vertel eens iets over jezelf’, ‘Waarom heb je op deze vacature gereageerd?’, ‘Wat bevalt je zo aan dit bedrijf ?’, ‘Waar deed je eerder ervaring op?’ en meer van dat fraais. Het zijn text book vragen die je online (op regiotalent.be bijvoorbeeld) allemaal kan terugvinden met bijpassende antwoorden. Hier zit je er middenin. Dit is dan ook meteen het belangrijkste deel van het sollicitatiegesprek. Nu gaat de recruiter echt proberen in te schatten of jij de geschikte man/vrouw op de geschikte plaats bent. Dit is ook het moment waarop je de eerder ingewonnen informatie weer kan oppikken en koppelen aan de vragen die de rekruteerder op jou afvuurt. Tijdens dit deel is het aan jou om jezelf te verkopen met alle troeven die je in huis hebt.

Jij stelt de vragen

Daarna komt het deel waarin ook jij vragen mag stellen. Jawel, we hebben het al eerder gezegd. Ook jij mag/moet tijdens een sollicitatiegesprek alle vragen stellen die in jou opkomen met betrekking tot de vacature. ‘Is het een nieuwe functie?’, ‘Is de medewerk(st)er die ik zal vervangen er niet meer en waarom?’, ‘Heb ik ruimte om mezelf professioneel verder te ontplooien?’ Laat je helemaal gaan tijdens deze fase. Zo toon je immers interesse in het bedrijf en de functie, maar geef je ook aan dat je niet voor één gat te vangen bent.

Blijf beheerst en professioneel

Vervolgens is het weer aan de rekruteerder om nog even het sollicitatiegesprek samen te vatten en de (eventuele) volgende stappen te overlopen. Daarna rest er jullie nog afscheid te nemen. Een beetje hetzelfde als toen je toekwam. Handje schudden, zelfzeker voor de dag komen en oogcontact houden. Ook wanneer het gesprek naar jouw mening niet zo geweldig is verlopen. Zo toon je dat je boven het gesprek uit kan stijgen ondanks alles. Een mooie kwaliteit. Solliciteren is uiteraard geen exacte wetenschap. Soms worden de onderdelen wat door mekaar gegooid of krijg je heel onverwachte dingen. Wat er ook gebeurt, laat je niet uit je lood slaan en blijf steeds beheerst en professioneel. Succes!

Pascal Dewulf

Cookie Instellingen  -  Privacy policy