fbpx
Selecteer een pagina

Er is al heel veel geschreven en gezegd over een goed opgesteld curriculum vitae. Toch stelt ook Leonie Lambrecht van Synergie vast dat er nog regelmatig gezondigd worden tegen een aantal basisprincipes. Twijfel je ergens aan, loop dan gerust even langs op de stand cv-analyse op een van onze JobVillage

Tip 1: Herlees je cv, of beter nog, laat het herlezen
“Vaak beweert een kandidaat administratief vaardig of zelfs perfectionistisch te zijn, maar vinden we in het cv toch de nodige ongelukkige tikfouten of flagrante schrijffouten. Voor recruiters is dit vaak al een eerste kwaliteitsvoorspeller waarmee je op een verkennend gesprek direct geconfronteerd wordt.”

Tip 2: Vermijd ellenlange CV’s
“Als kandidaat wil je op een heldere en overzichtelijke manier aan nieuwe werkgevers laten zien wie je bent en wat je kan. Om die info voor recruiters vlot verwerkbaar te maken zegt de vuistregel dat een cv best niet langer is dan 2 pagina’s. Beperk jezelf tot die zaken die én relevant zijn voor de job, én jou echt onderscheiden van de rest van de kandidaten. Tijdelijke jobs van een dag/enkele dagen of weken mogen gerust gebundeld worden, tenzij relevant voor de job waarvoor je solliciteert, dan schuif je het best toch wat meer op de voorgrond. Ga er ook gerust vanuit dat je minder plaats dient te reserveren voor je schoolse opleidingen naarmate je effectieve ervaring toeneemt.”

Tip 3: Vertel wat jouw job/functie/titel inhield
“Hoe meer je vertelt waarmee je concreet ervaring hebt of wat je reeds op jouw vorige job(s) deed, hoe meer potentiële werkgevers de topics eruit kunnen halen die ze zelf interessant vinden om op voort te breien.

Tip 4: Wees niet te summier in jouw cv
“Sommige functies zijn zo enorm gegeerd dat het aantal kandidaten gigantisch kan zijn. Jij moet er dus uitspringen. Een persoonlijkheid blijft bij, maak dat jouw eerste indruk op je cv ook bijblijft, aangezien je nog niets persoonlijk kan toelichten. Sommige werkgevers willen meteen aangetrokken worden om verder te lezen. Tease ze en zorg ervoor dat men jou wil ontmoeten!”

Tip 5: Wees eerlijk over gaten in je cv
“Het spreekt voor zich dat, zodra een potentiële werkgever ziet dat een cv niet aansluitend is en hiervoor geen verklaring ziet staan, hij er zeker over zal doorvragen tijdens een mogelijk gesprek. Maak je dit op voorhand al kenbaar, zonder per se in detail te moeten treden, vermijd je lastige vragen op het gesprek zelf.”

Een voorsmaakje? Check dit filmpje: http://www.rtv.be/cdn1/video/20180916_tip_lp.mp4

Nog meer tips van je Synergie-expert krijg je op onze JobVillages in Geel, Gent, Roeselare en Waregem. Info: www.jobvillage.be.

Cookie Instellingen