fbpx
Selecteer een pagina

Op de JobVillages van Antwerpen (19 maart 2019) en Leuven (26 maart 2019) kan je de workshop Solliciteren: do-and-don’ts bijwonen. Barbara Spyckerelle, directeur Roularta Recruitment Solutions, heeft het daarin zowel over de sollicitatiebrief en –gesprek als over het curriculum vitae en de sollicitatieprocedure.

Vooraleer te reageren op een jobaanbieding is het belangrijk na te gaan of je in aanmerking komt voor de job en of je die zelf wel honderd procent ziet zitten. “Vergelijk de aanbiedingen met je eigen wensen. Stel je alleen kandidaat wanneer je er zelf in gelooft. Belangrijk is ook na te gaan of je wel in aanmerking komt voor de functie. Online reageren veel mensen op functies waarvoor ze eigenlijk niet in aanmerking komen, tot grote ergernis van de rekruteerders”, waarschuwt Barbara Spyckerelle.

Ook bij het opstellen van je sollicitatiebrief en je curriculum vitae hou je best rekening met een aantal do-and-don’ts. “Taal- en tikfouten zijn uit den boze. Als je niet zeker bent van je stuk, vind je wel altijd iemand om je brief en cv even na te lezen. Zorg er ook zeker voor dat je de naam van het bedrijf en de contactpersoon correct spelt. Dat ligt immers erg gevoelig. Vergeet bovendien niet te vermelden voor welke functie je solliciteert. Grote bedrijven hebben vaak meerdere vacatures lopen. Gebruik geen vreemd mailadres zoals zoetje@telenet.be en verstuur zeker geen sollicitatiemail vanop je huidige werkadres. Leg niet alleen uit waarom je precies deze job wil, beschrijf ook je relevante ervaringen, persoonlijkheidskenmerken en extra troeven”, adviseert Barbara Spyckerelle nog.

Wanneer je uitgenodigd wordt voor een gesprek is een goede voorbereiding van cruciaal belang. Research doen over het bedrijf op Facebook, website, LinkedIn en dergelijke is geen overbodige luxe. “Vaak worden dezelfde vragen gesteld zoals Vertel eens wat meer over jezelf of Waarom wil je voor ons bedrijf werken? Je kan je daar dus prima op voorbereiden. Stel zelf ook vragen op basis van je voorbereiding. Stem op het einde van het gesprek af wanneer je feedback mag verwachten en hoe de procedure verder loopt. Wanneer men zich niet aan de timing houdt, neem dan gerust zelf contact op. Dat getuigt van motivatie en enthousiasme”, stelt Barbara Spyckerelle nog.

Zelfs indien je de job niet krijgt, is het sollicitatieproces nog niet achter de rug. “Bel eens naar het bedrijf voor meer feedback. Vaak krijg je een standaard antwoord. Het is echter belangrijk om de echte reden van de afwijzing te achterhalen. Trek er lessen uit en denk na over wat je anders kan doen bij een volgende sollicitatie”, besluit Barbara Spyckerelle.

Patrick Staudt

Cookie Instellingen