fbpx

Die droomjob is binnen. Nu nog hopen dat je baas meevalt. Mja, dat is een beetje als vijgen na Pasen. Valt het tegen op dat vlak, dan zit je er immers mee. Met deze tips herken je alvast snel een nukkige baas. En kan je vooralsnog beslissen of je al dan niet voor die droomjob gaat.

Een baas hoort een baas te zijn. Tja, dat zegt op zich eigenlijk weinig. Even verduidelijken: naast leiderschapskwaliteiten dient hij/zij blijk te geven van maturiteit en over een sterk empathisch vermogen te beschikken. Daarnaast moet hij/zij vooral actief coachend (soms sturend) fungeren richting medewerkers en teams. Bovenal is hij/zij er ook om zorg te dragen voor diezelfde medewerkers en te waken over de harmonie tussen de collega’s. Dit steeds met de zakelijke en strategische objectieven in het achterhoofd. Dat is behoorlijk wat. Al die dingen herkennen tijdens een sollicitatiegesprek is onbegonnen werk. Toch kan je heel wat aanwijzingen verzamelen die erop wijzen dat je toekomstige baas mogelijk niet de meest aangename persoonlijkheid is die je ooit zal ontmoeten.

Volkstribunaal

Soms kan een sollicitatiegesprek lijken op een volkstribunaal. Niet één of twee, maar drie of vier personen die allemaal aandachtig luisteren naar wat je te vertellen hebt. Laat je er alvast niet door uit je lood slaan. Sterker nog: filter er tijdens het gesprek je toekomstige baas tussenuit en luister hoe hij/zij omgaat met de andere mensen in de meeting. Dat zijn mogelijk jouw toekomstige collega’s. Is die manier van omgaan eerder formeel en hiërarchisch dan wel ongedwongen en vriendschappelijk? Het zou je al een idee moeten geven. Afhankelijk van de stijl die je verkiest kan dat een opsteker dan wel een afknapper zijn.

Op je paasbest

Even terugkomen op die harmonie: ook tijdens het sollicitatiegesprek is het de taak van je toekomstige baas om je op je gemak te stellen. Laat hij/zij dat na en zet hij/zij je daarentegen onder druk, dan kan je er donder op zeggen dat je in je job hetzelfde staat te wachten. Niet bepaald een prettig vooruitzicht. Nog zo een indicatie: ben jij perfect op het uur van het afspraak, en komt je baas vervolgens een kwartier later nonchalant op de proppen? Dan moet er al een belletje rinkelen. De kans bestaat dan immers dat je baas niet zo gek veel respect heeft voor jouw tijd of persoon. Uiteraard kan het al eens gebeuren dat agenda’s uitlopen. Maar zeg nu eerlijk: op een eerste date probeer je toch ook op je paasbest perfect op tijd te zijn?

Warrig = rood vlagje

Een van de dingen die jouw toekomstige baas echt wel onder de knie moet hebben, is het kaderen van de functie. En van de functie binnen het grotere plaatje van de bedrijfsstrategie. Lijkt het je op dat vlak nogal warrig en is er aan het eind van het sollicitatiegesprek nog steeds niet meer duidelijkheid? Dan moet dat voor jou een rood vlagje zijn. De kans bestaat immers dat hij/zij op de werkvloer ook niet altijd even duidelijk communiceert. Dat leidt al snel tot misverstanden, maar ook misnoegen rond bijvoorbeeld taken en verantwoordelijkheden wanneer die onduidelijkheden structureel van aard zijn.

Pascal Dewulf

Cookie Instellingen  -  Privacy policy