fbpx

Een leugentje om bestwil gebeurt wel al eens, toch? Tijdens een persoonlijk onderhoud voor een job kan je die kleine onwaarheden echter beter achterwege laten. Deze 5 leugentjes zijn dan ook te vermijden wanneer je op sollicitatiegesprek gaat.

Jezelf anders voorstellen dan dat je bent

Ben je bijvoorbeeld een toegewijd iemand, autonoom met de nodige sérieux, gedraag je tijdens een sollicitatiegesprek dan niet als de vrolijke Frans die op de werkvloer een soort van allemansvriend is. Haal je de job binnen dan ga je achteraf immers pakken energie moeten steken in het hoog houden van je vrolijke blazoen terwijl je in werkelijk eigenlijk een down to earth iemand bent.

Je vaardigheden aandikken

Door jezelf te loven en te prijzen met al je professionele vaardigheden terwijl die er in werkelijkheid niet of niet echt zijn, sla je de bal helemaal mis. Vroeg of laat zal je immers toch door de mand vallen. Geef in de plaats daarvan aan dat je mogelijk al over de benodigde basisaardigheden beschikt en een snelle leerling bent. Daardoor kan je je de nodige skills snel eigen maken. Dat zal bij de rekruteerder minstens even goed in de oren klinken.

Je ontslag (of de reden ervan) bewust wegmoffelen

Ontslagen worden is geen schande. De redenen daarvoor zijn velerlei. Heb je een fout gemaakt waardoor je je baan bent verloren, geef dat dan onomwonden aan. Maak meteen ook duidelijk dat je veel hebt geleerd uit de situatie waardoor je op professioneel vlak in de toekomst sterker naar buiten kan komen. 

Aangeven dat je alles graag doet

Geloofwaardig is dat sowieso al niet om te beginnen. Uiteraard zijn er bepaalde dingen in een job die je minder leuk vindt. Geef aan welke die dingen voor jou zijn. Wanneer je trouwens aangeeft dat je voor van alles en nog wat beschikbaar bent, kan dat bij de rekruteerder overkomen alsof je niet echt goed weet wat je wil. Vermijden dus.

Grijze zones in je cv wegmoffelen

Heb je even niet gewerkt, ben je ontslagen en daardoor ook even tussen jobs geweest of ben je er gewoon tussenuit gegaan voor een sabbatjaar? Dan levert dat een aantal gaten op in je cv. Probeer niet om die gaten heen te fietsen, maar duid ze op een positieve en constructieve manier naar de rekruteerder. Hij zal daar zeker begrip voor hebben.

Pascal Dewulf

Cookie Instellingen  -  Privacy policy