fbpx

Zingeving: steeds meer werknemers zijn ernaar op zoek in hun job. Jij ook? Dan zijn deze 6 tips alvast voor jou. Hou ze in het achterhoofd als je een van onze Jobvillages bezoekt.

Neem tijd voor de tijd

Af en toe even stilstaan bij wat je professioneel doet, is een wondermiddel voor zingeving. Zoek naar verbanden in je professionele leven. Vind de rode draad van zingeving in je carrière en zet daar volop op in. Voeg regelmatig zo’n moment van reflectie in en noteer telkens waar jij de dash in je werk vandaan haalt.

Vragen staat vrij

Weet je niet echt wat je zin geeft in je baan? Niemand kent jou in die optiek beter dan jezelf, toch? Mja, vraag het misschien ook eens aan je collega’s, vrienden of familie. Wat valt hen op wanneer jij enthousiast over je werk praat? Waar heb je het dan over? Zo zal je er al snel achterkomen of je in je huidige baan goed zit, dan wel stilaan op zoek moet naar een nieuwe job die jouw meer purpose kan bieden.

Professioneel moodboard

Hang thuis een bord aan de muur of zorg voor een digitaal bord op je computer. Daarop breng je alles aan wat je hart professioneel sneller doet slaan en je een gevoel van zingeving bezorgt. Dat kunnen dingen zijn die je ervaart op het werk, die je online ontdekt of waar je tijdens gesprekken met andere mensen achter komt. Na verloop van tijd zal je op dat moodboard hopelijk een aantal patronen ontdekken die je toelaten om haarscherp de vereisten van een voor jou zinvolle job in kaart te brengen.

Trek eropuit

Daarmee bedoelen we dat je regelmatig naar buiten moet richting vakbeurzen, symposia, netwerkevenementen, keynotes… Kortom, alles wat je toelaat om via interactie en gesprekken onverwachte dingen over jezelf te ontdekken. Het is immers door contact met andere professionals dat je vaak geheel onverwacht een aha-moment krijgt. Dat zijn van die momenten waarbij je spontaan dingen over jezelf ontdekt die je mogelijk niet had verwacht. Het zijn die momenten die ertoe doen wanneer je het aspect van zingeving in je carrière beter in kaart wil brengen. Om zo de uiteindelijk job van je dromen te vinden.

Zoek (en vind) gelijkgestemden

Weet dat je niet de eerste en zeker niet de laatste bent wanneer het aankomt op de zoektocht naar professionele zingeving. Praat erover met andere professionals die je in vertrouwen kan nemen en wissel met hen van gedachte. Al snel zal je gemeenschappelijke drijfveren ontdekken. Drijfveren die de basis vormen van jouw (jullie) zingeving. Het is door die met mekaar af te toetsen dat je voor jezelf accurater in kaart kan brengen wat jou professioneel drijft.

Wees jezelf

De kern van jouw professionele zingeving kan je enkel ontdekken wanneer je ook echt jezelf bent. Wil je zoals de rest zijn, dan verdwaal je immers al snel in het professionele bos van clichés ver weg van wat jouw professionele klokje echt doet tikken. Blijf dus jezelf. Blijf authentiek.
Pascal Dewulf

Cookie Instellingen  -  Privacy policy