fbpx

Je voelt je lekker in je job? Helemaal goed. Toch mag je zelfs in een droomjob niet op je lauweren rusten. Anticiperen op wat nog komen gaat in je carrière is immers een mooie deugd. Deze 7 carrièretips houden je marktgewijs scherp, ook wanneer je niet onmiddellijk op zoek bent naar een nieuwe baan.

 

Maak tijd voor je netwerk

Mogelijk ben je al een aantal jaren professioneel onderweg. Dat heeft je heel wat kennis, maar ook tal van collega’s opgeleverd. Hou contact met hen, ook wanneer je ondertussen al een paar keer van job bent veranderd. Zo onderhoud je leuke contacten, maar blijf je ook op de hoogte van professionele opportuniteiten.

 

Surf naar jobsites

Uiteraard moet je daar niet je dagen mee vullen. Af en toe echter even poolshoogte nemen op een jobsite als regiotalent.be: daar vaart je carrière op lange termijn zeker wel bij. Check er gelijkaardige vacatures in de sector waarin je actief bent. Onderzoek de jobvereisten en kijk hoe jij er op dat vlak voor staat. Ben je nog altijd een topprofiel? Of kan je misschien wel wat extra opleiding gebruiken?

 

Blijf actief op LinkedIn

Wanneer je aan de slag bent, heb je al eens de neiging om onzichtbaar te worden op LinkedIn. Dat is geen goede zaak. Je zou er dan ook een gewoonte van moeten maken om elke dag even te gaan snuisteren op het professionele netwerk bij uitstek. Dat kan heel eenvoudig door een paar duimpjes bij leuke bijdrages, wat snelle commentaren of door pakweg een motiverende quote te posten die je zelf hebt ontdekt. Zo blijf je zichtbaar voor je professionele netwerk, ook wanneer dat op zich niet echt nodig is.

 

Bezoek conferenties, vakbeurzen en jobbeurzen

Dit is een haast vanzelfsprekende manier om actief zichtbaar te blijven. Je ontmoet er gelijkgestemden en raakt er meestal op een ongedwongen manier aan de praat. Raar maar waar: je bent professioneel aantrekkelijker wanneer je niet echt op zoek bent naar een nieuwe job. Perfect, laat aan het eind van elk gesprek je visitekaartje na bij je gesprekspartner(s). Op termijn zal je daarvan de vruchten plukken. Idem dito met jobbeurzen: je houdt de vinger aan de pols wat betreft de actuele arbeidsmarkt en –noden. En je steekt er nog interessante (sollicitatie)tips op, ook.

 

Volg bijkomende opleidingen

Speur de markt af naar de vaktechnische skills die erg gewild zijn in jouw sector. Volg daarvan een opleiding. Zo blijf je bij en gewild op de arbeidsmarkt.

 

Ontpop je als gastspreker of als ad-hocblogger

Je kennis delen tijdens een symposium of op de site/magazine van een vakorganisatie, daar schiet jouw carrière zeker mee op. Je bouwt immers kredietwaardigheid op en raakt bekend in het wereldje waarin je actief bent. Dat maakt je professioneel alsmaar aantrekkelijker.

 

Hou je ogen (en oren) op binnen je eigen bedrijf

Het professionele gras is niet altijd groener aan de andere kant. Misschien liggen er dichter bij huis zelfs mooiere kansen in het verschiet. Hou daarom je ogen en oren open voor mooie opportuniteiten binnen het bedrijf waar je aan de slag bent.

 

Pascal Dewulf

Cookie Instellingen  -  Privacy policy