fbpx

Online solliciteren, het zal ook in 2024 steeds vaker gebeuren. De hamvraag: uitblinken tijdens zo’n virtueel sollicitatie-interview: hoe doe je dat eigenlijk?

Zoek een leuke backdrop

Vermijd de keuken of de living wanneer je een online sollicitatiegesprek doet. Je kan wel in de leefruimte gaan zitten, maar dan op een strategische plaats, zonder bijvoorbeeld de flatscreen of het speelpark van je kleinste op de achtergrond. Bedoeling is dat je professioneel en neutraal overkomt tijden je online sollicitatiegesprek.

Stilte is een must

Sluit een beetje aan op het eerste item. Je wil een sfeer van professionaliteit creëren tijdens zo’n online sollicitatiegesprek. Dus liefst zonder geluiden van blaffende honden, je partner die de vaatwasser wat verderop aan het uitladen is of joelende kinderen. Die dingen verstoren immers je gesprek en halen ook het ritme eruit.

Kijk naar het gaatje

Tijdens een online gesprek heb je de neiging om naar je gesprekspartner op het scherm te kijken. Gevolg, je gesprekspartner ziet op zijn/haar scherm iemand die omlaag/omhoog kijkt. Zoek daarom het video cameragaatje van je computer en kijk daarnaar. Zo krijgt je gesprekspartner het idee dat je rechtstreeks naar hem/haar kijkt. Dat komt veel krachtiger over tijdens het gesprek.

Zorg dat je technische setting helemaal op orde is

Check of de batterij van je laptop voldoende is opgeladen, of het geluid van je computer correct werkt (microfoon, speakers…) en dat er bijvoorbeeld geen storende verlichting op het oog van de camera valt om maar wat te zeggen. Ook dat je computer op de juiste hoogte staat opdat de man/vrouw aan de andere kant niet enkel je nek of je kin ziet. Je moet met andere woorden de indruk geven dat je al heel vaak zo’n online sollicitatiegesprek hebt gedaan, ondanks het feit dat dit misschien wel je eerste keer is.

Blijf je zenuwen de baas

Bij een face-to-face interview is dat ook zo. Relax echter met de gedachte dat je in je ideale biotoop zit, thuis, en dat je van daaruit een ideale uitgangspositie hebt. Je bent immers op vertrouwd terrein. Denk er ook aan dat het maar een gesprek is. Uiteraard wil je die baan en ga je je stinkende best doen om die te bemachtigen. Probeer echter ook een stukje te relativeren. Dit is niet de enige baan ter wereld. En, de man/vrouw aan de andere kant is ook maar een mens. Die dingen moeten je helpen je zenuwen de baas te blijven.

Zorg dat je er tiptop uitziet

Ook wanneer je je interview van aan je computer doet. In principe moet je dezelfde indruk trachten na te laten dan wanneer je een face-to-face interview zou hebben. Doe dus geen toegevingen op je kleding. Ook niet aan het scherm.

Zorg voor een passende exit

Het is niet omdat je online sollicitatiegesprek is beëindigd, dat je plots op de ‘stop’-knop moet klikken. Zorg voor een passend afscheid. Met andere woorden: sluit het gesprek niet te bruusk af. Bedank de interviewer voor het fijne gesprek. En vraag bijvoorbeeld ook wat de vervolgstappen zijn. Wens je gesprekspartner nog een fijne dag, kijk in het oog van de videocamera terwijl je dat doet en doe er nog een glimlach bovenop. Wacht vervolgens tot je gesprekspartner zelf het online gesprek afsluit.
Pascal Dewulf

Cookie Instellingen  -  Privacy policy