fbpx

Daar is hij dan: je droombaan! Tijd dus om in je pen te kruipen en een overtuigende motivatiebrief op te stellen. Maar hoe begin je hieraan? Wij helpen je alvast op weg.

In een motivatiebrief leg je uit waarom de job jou op het lijf geschreven is. Het doel dat je voor ogen hebt is uitgenodigd te worden door je toekomstige werkgever op een officieel gesprek.

 

Knal met je openingszin

De eerste indruk is de belangrijkste. Zorg er daarom voor dat je toekomstige werkgever vanaf de eerste lijn al geboeid is. Dat kan bijvoorbeeld door je verfrissende visie over het bedrijf te delen of een statement over jezelf neer te pennen. Val dus maar direct met de deur in huis. Vermijd wel te poëtische of humoristische zinnen.

 

Zorg voor structuur

Je brief heeft een inleiding (openingszin), een midden (waarom solliciteer je voor deze functie bij deze werkgever en waarom ben jij de geschikte kandidaat) en een slot (verwijs naar je cv en spoor de rekruteerder aan om je uit te nodigen voor een gesprek). Deel je tekst op in alinea’s. Witruimte geeft namelijk structuur en maakt je tekst aangenamer om te lezen.

 

Wees jezelf

Natuurlijk moet je jezelf verkopen en kun je best de beste versie van jezelf laten zien, maar zorg dat je dicht bij jezelf blijft. Staat er bijvoorbeeld een vaardigheid in de vacature die je nog niet volledig beheerst? Wees dan eerlijk en laat weten dat je openstaat om deze vaardigheid nog verder te ontwikkelen. Wanneer je de lezer een andere versie van jezelf voorschotelt, val je vroeg of laat toch door de mand.

 

Vertel wat je hebt bereikt

Blijf niet te lang hangen bij wat je verantwoordelijkheden momenteel zijn, maar heb het wel over wat je hebt bereikt.

 

Hou het kort en krachtig

Wie je motivatiebrief leest, heeft vaak tal van brieven te lezen. Blijf daarom bij de essentie en ga tijdens een gesprek dieper in op de zaken. Je moet ervoor zorgen dat jouw motivatie de lezer enthousiast maakt. Beperk je brief tot één bladzijde.

 

Mieke Vercruijsse

Cookie Instellingen  -  Privacy policy