fbpx

Wil je graag schitteren tijdens je sollicitatiegesprek? Gebruik dan de STAR-techniek. Wij leggen jou graag even uit wat dat betekent.

Een sollicitatiegesprek is niet altijd een makkie. Jezelf verkopen, jezelf ook als mens laten kennen en vooral positieve resultaten boeken. Krab je je al achter de oren wanneer je dit leest  Dan is de STAR-techniek alvast de perfecte methode om je sollicitatiegesprek op wieltjes te laten verlopen.

Kortweg bestaat de STAR-techniek uit volgende elementen:

Situatie: beschrijf duidelijk (voor jezelf) wat het project of de opdracht die je zal aanvatten inhoudt.

Taak: wat is precies jouw taak in dit project/opdracht ?

Actie: welke activiteiten behoren tot dat project/opdracht ?

Resultaat: deed je je werk goed en was het project/opdracht een succes?

(Reflectie): wat zou je de volgende keer anders doen?

Een praktisch voorbeeld:

Situatie: je mag op sollicitatiegesprek, moet nog even een (mantel)pak gaan kopen, checken welke trein je op moet, hoe lang je nog moet wandelen tot bij het sollicitatie-adres. Ook je voorbereiding moet je nog even fijnstellen en de juiste invalshoeken bedenken.
Taak: de opdracht is heel eenvoudig. Die droomjob in de wacht slepen.
Actie: informatie inwinnen over het bedrijf waar je gaat solliciteren, een aantal antwoorden bedenken bij standaardvragen, praktische voorbeelden van je (professionele) verwezenlijkingen oplijsten, kijken of je (mantel)pak goed zit, de uurroosters van de treinen checken richting jouw bestemming, op Google Maps kijken hoe lang je wandelt vanaf het station tot bij je eindbestemming, …
Actie: uitvoeren wat je in de taakfase hebt gepland en daar zo weinig mogelijk van afwijken.
Resultaat: was je sollicitatiegesprek een succes en heb je de job binnengehengeld? Prima zo.
(Reflectie): ga je aan de slag, dat zit je gebeiteld. Heb je het niet gehaald? Check dan even (eventueel in samenspraak met de rekruteerder) wat er minder goed is gelopen en probeer door middel van actiepunten één en ander bij te stellen.
Pascal Dewulf

Bron: Randstad

Cookie Instellingen  -  Privacy policy