fbpx

De JobVillages by regiotalent komen er met rasse schreden aan. Indien je pas van school bent, betekent dat ook dat je aan het solliciteren gaat voor een job. Wij geven jou alvast een aantal tips mee om je sollicitatiebrief er te laten uitspringen, met de perfecte openingszin.

Doe eens gek

Vermijd alvast openingszinnen als ‘met veel interesse las ik de vacature van …’ en begin eens op een gekke manier, bijvoorbeeld :  ‘Toen ik uw vacature van marketingverantwoordelijke las, moest ik toch even de wenkbrauwen fronsen. Iemand met zoveel kwaliteiten, bestaat die wel echt?’ Vervolgens begin je over jezelf te vertellen en hoe jouw kwaliteiten wonderwel matchen met de jobomschrijving. Wedden dat je de rekruteerder naast een glimlach ook zijn of haar interesse weet te ontfutselen?

Val niet met de deur in huis

Begin in je sollicitatiebrief niet meteen over de vacature en gooi het eens over een andere boeg. Start bijvoorbeeld je brief met ‘Gepassioneerd zijn over een job, dat is iets wat ik echt nodig heb om gelukkig te zijn. Laat nu net dat een van de belangrijkste criteria zijn van deze jobomschrijving.’ Zie je sollicitatiebrief een beetje als een verhaal. Je moet de lezer ervan op een onverwachte manier mee in jouw verhaal trekken.

Begin met je verwezenlijkingen

Vergeet die cliché intro en begin met je verwezenlijkingen. Een voorbeeld: ‘Als business improvement analist heb ik de voorbije vijf jaar in ruim vier projecten meegedraaid die telkens een gemiddelde kostenbesparing van zowat 40% opleverden. Wanneer ik me niet vergis staat in de jobomschrijving dat u enkel iemand aan boord wil met een meerwaarde. Ik durf dan ook te denken dat ik binnen uw bedrijf aan dat criterium zou voldoen.’ Straf maar duidelijk, helder en meetbaar. Daar dromen rekruteerders van.

Knoop aan bij de actualiteit

‘De huidige snelheid van vergrijzing van de bevolking smeekt om nieuwe gespecialiseerde krachten die snel inzetbaar zijn.’ Dat blokletterden de kranten recent nog. ‘Ik ben zo een gespecialiseerde kracht die dag en nacht klaar staat om de ouderen van die zorg te voorzien die ze broodnodig hebben.’ Een kanjer van een opener. Een zorgwerker die de actualiteit volgt en daarop inspeelt, dat zal een rekruteerder absoluut kunnen smaken.

Ons kent ons

‘Een goede collega van u bracht me op de hoogte dat er een vacature beschikbaar is. Ik heb doorheen de jaren via hem/haar steevast het reilen/zeilen van uw bedrijf gevolgd. Met veel enthousiasme kan ik me nu dan ook eindelijk kandidaat stellen voor de job.’ Rekruteerders houden van mensen die al langer met het bedrijf begaan zijn dan het moment waarop ze ergens een vacature zagen. Je zal geheid een streepje voor hebben wanneer je deze openingszin(nen) gebruikt.

Pascal Dewulf

 

 

Cookie Instellingen  -  Privacy policy