fbpx

Het zijn moeilijke tijden voor bedrijven. Veel jobs, weinig (geschikt) volk. Voor jou betekent dat echter dat het een stuk makkelijker wordt om aan je droomjob te geraken. En dat je zeker ook deftig over je salaris kan onderhandelen. Dit is waarom.

Bijna 7 op de 10 Belgische managers zien zich momenteel genoodzaakt nieuwe werknemers meer te betalen dan hun huidige personeel. Dat blijkt uit onderzoek van rekruteringsspecialist Robert Half. 55% van de Belgische bedrijven plant echter wel om het verschil in verloning bij een volgende opslagronde weg te werken. Goed nieuws wanneer je momenteel actief solliciteert dus.

Competitief blijven

Om op de competitieve arbeidsmarkt van vandaag nieuw talent aan te trekken en tegelijk bestaande werknemers te behouden, passen bedrijven steeds vaker hun verloning aan. Uit het onderzoek van Robert Half blijkt dat 67% van de ondervraagde bedrijven hogere salarissen uitkeert aan nieuwe werknemers dan aan het huidige personeel in vergelijkbare functies.

Hoger loon is noodzaak

Daar is het dus weer: de war for talent (jij dus) die momenteel behoorlijk wat druk legt op bedrijven. Die zien zich steeds vaker genoodzaakt om hogere lonen aan te bieden aan hun medewerkers. Je weet het, bazen tasten niet graag in de geldbeugel. Hoe minder diep ze moeten tasten, hoe liever. “Ook het feit dat werknemers onderling steeds opener praten over hun verloning, zorgt voor een extra uitdaging”, zo klinkt het bij Robert Half.

Niet alleen in Belgiƫ

Dat een hoger loon voor nieuwe werknemers geen louter lokale trend is, blijkt ook uit de Europese cijfers van Robert Half. In Europa betalen iets minder dan 6 op de 10 (59%) bedrijven hogere lonen aan nieuwe werknemers in vergelijkbare functies. Op Europees niveau mikt 55% van de bevraagde bedrijven op een aanpassing van de lonen voor huidige werknemers in de volgende opslagronde. In lijn met de aanpak van de Belgische bedrijven is in Europa ook 34% van de bedrijven van plan de salarissen meteen te verhogen.

Inflatie speelt zeker een rol

“Dit is een trend die we al enkele jaren waarnemen. Het betalen van hogere lonen aan nieuwe werknemers is deels een gevolg van de war for talent, maar ook de inflatie zal hier zeker voor iets tussen zitten. Bij het veranderen van job willen kandidaten er niet alleen voor zorgen dat zij hun huidige levensstandaard behouden, maar deze ook verbeteren. Dat heeft een bijkomend effect op de loonverwachtingen”, aldus Jeroen Diels – Director bij Robert Half.

Pascal Dewulf

Bron: Robert Half

Cookie Instellingen  -  Privacy policy