fbpx

Het is zover: de 9-to-5-mentaliteit gaat op de schop. Met dank aan de coronapandemie en een veranderende arbeidsmarkt. Flexibele werkuren worden steeds vaker de norm. Juichen maar.

Het ligt je waarschijnlijk nog fris in het geheugen dat we met z’n allen bang op de thuiswerkplek aan de slag waren, wachtend tot de coronapandemie voorbijtrok. Tijdens die wachttijd ging er echter bij velen een belletje rinkelen. Het was best wel aangenaam, dat thuiswerken. Minder stress, geen zinloze en tijdrovende verplaatsingen, een hogere productiviteit en een betere verhouding werk-privé. En vooral: je kon je werk organiseren wanneer je wilde. Ook buiten de klassieke kantooruren. Gevolg: heel wat mensen zijn nooit teruggekeerd naar de 9-to-5 kantooromgeving van weleer. Onderzoek van specialist in tijdsregistratie Protime lijkt dit enkel maar te bevestigen.

 

Op kantoor

9-to-5 alsmaar minder populair

Uit het onderzoek van Protime blijkt namelijk dat minder dan de helft (47%) van de ondervraagde medewerkers op kantoor strikt werkt van 9 tot 5. Bijna 1 op 5  (18%) begint er op kantoor ’s ochtends vroeger aan om dan eerder te kunnen stoppen. Opvallend in het onderzoek is dan weer dat voor wie op kantoor aan de slag is, zowat 1 op 10 (11%) vroeger begint aan de werkdag, maar die ook later beëindigt. Later op kantoor beginnen om dan later te werkdag te beëindigen: daarvoor kiest op kantoor minder dan 1 op 10 medewerkers (6.3%)

 

Op de thuiswerkplek

Voor diegenen die thuis aan de slag zijn, houdt zowat 1 op 3 (36%) zich strikt aan de kantooruren. Ongeveer 1 op 3 (27,5%) start thuis zijn werkdag vroeger en beëindigt die dan ook vroeger. Zowat 1 op 8 (15%) begint thuis vroeger en eindigt ook later. Dat is meer dan diegenen die op kantoor aan de slag zijn, alhoewel het verschil niet beduidend groot is. Zowat 1 op 10 (9%) kiest er op de thuiswerkplek dan weer voor om later te beginnen en later te stoppen. 8% werkt thuis in blokken. Dat wil zeggen: even werken, dan snel wat boodschappen doen, weer werken om vervolgens misschien even de kinderen van school te halen en dan nog even door te gaan.

 

Thuiswerkplek = productiever

Opvallend in het onderzoek is ook dat zowat 1 op 2 (46%) van de ondervraagde werknemers het erover eens is dat je op de thuiswerkplek productiever bent.  En dat ze op die thuiswerkplek doorgaans ook veel bereikbaarder zijn dan op kantoor (26%).  Het online onderzoek werd uitgevoerd door onderzoeksbureau iVOX in opdracht van Protime bij duizend Vlaamse bedienden, representatief op leeftijd, geslacht en diploma.

Pascal Dewulf
Bron: protime.be

Cookie Instellingen  -  Privacy policy