fbpx

Wil je zo snel mogelijk aan de slag? Vergeet dan wat je kan (je vaardigheden) of je diploma’s (wat je hebt geleerd). Leg de nadruk op je capaciteiten (dat waartoe je in staat bent). Bam!

Een burgerlijk ingenieur die bruggen gaat bouwen of windmolens neerpoten? Een journalist die voor een (online) krant aan de slag gaat of aan onderzoekjournalistiek doet? Het kan maar het wordt steeds zeldzamer. De praktijk toont immers aan dat steeds minder mensen aan de slag zijn in jobs waarvoor ze eigenlijk een opleiding hebben genoten.

Ratjetoe
Het is dan ook belangrijker dan ooit dat je laat zien waartoe je in staat bent, los van je diploma’s. Al eens rondgekeken wie wat doet in je vriendenkring? De verhalen zijn vaak verrassend. Bijna niemand lijkt nog professioneel bezig te zijn met hetgeen waarvoor hij studeerde. Misschien ben je wel aan de slag in een ICT-bedrijf? Dan is de kans groot dat je er omringd bent door biologen, geschiedkundigen en archeologen. In een callcenter misschien? Qua opleidingen eveneens een ratjetoe. De onsterfelijke Italiaanse bard Paolo Conte? Studeerde rechten en was ooit advocaat. Mark Zuckerberg? Tja, dat verhaal kent iedereen.

Stemmetje in jezelf
Willen we je nu aanmoedigen om je diploma’s op een hoop te gooien of er zelfs geen (meer) te behalen? Neen, dat helemaal niet. Wel willen we je diets maken dat je vooral naar dat (professionele) stemmetje in jezelf moet luisteren. Wat wil je echt in je professionele leven. En vooral: waar ben je echt goed in? Goed nieuws: ook aan de kant van bedrijven wordt steeds vaker die richting uitgekeken. Hire for attitude, train for skills is immers steeds meer het devies van (vooruitstrevende) bedrijven. Werkgevers kijken met andere woorden steeds meer naar waartoe je in staat bent en wie je echt bent dan wat je gestudeerd hebt of welke ervaring je kan voorleggen. Dat komt alvast goed uit indien je een andere richting uit wil dan wat er op je diploma staat vermeld. Go for it!
Pascal Dewulf

Cookie Instellingen  -  Privacy policy