fbpx

Het geheime wapen van elke jobkandidaat is zijn of haar cv. Hier vind je een aantal trucjes om van je doordeweekse cv een gouden troefkaart te maken. Leg je kraag goed, stroop je mouwen op en bestorm met je top-cv de jobbeurs!

Stel jezelf eerst eens in de plaats van de recruiter. Die moet zich op één voormiddag door tientallen cv’s worstelen en heeft niet meer dan 15 seconden tijd om jouw cv te scannen. Maak er dus een grafisch aantrekkelijk document van, overzichtelijk en niet te druk. Op Cvwizard.be kan je in drie stappen eenvoudig een professioneel cv maken.

Vermeld prominent jouw USP (unique selling proposition) waarmee je jouw toekomstige werkgever wil overtuigen. Schrijf niet in het wilde weg je tien sterkste punten op, maar link je vaardigheden aan de job of de sector waarin je actief wil zijn. Een slimmigheidje dat echt werkt.

Een cv dat enthousiasme uitstraalt, hoe doe je dat? Is een curriculum niet vooral een droge opsomming van diploma’s en werkervaringen? Fout gedacht. Je kan jezelf omturnen tot een echt personal brand, waarbij je jezelf in de markt zet als een ‘merk’. Zet bijvoorbeeld een titel onder je naam, net zoals iedereen dat op LinkedIn doet, en plak er nog een leuke slagzin achter. ‘Ervaren PR-manager met een neus voor sterke verhalen’, bijvoorbeeld. Gebruik ook een pasfoto, dat vinden rekruteerders altijd fijn.

Een leuke tip van sollicitatiedokter Perry Kroes: voeg een profielschets toe aan je cv. Dat is een kort en vlot lezend tekstje waarin je iets vertelt over jezelf, je ambities en sterke punten. Wil je graag meer uitleg kwijt over een ‘gat’ in je cv of over een opvallende carrièreswitch, kan dat ook hier.

Over die fameuze gaten in je cv gesproken: vermijd ze. Een getrainde rekruteerder ziet in één oogopslag waar de blinde vlekken zitten. Als je je niet nader verklaart, begint hij zich meteen vragen te stellen. Ben je een jaar lang werkloos geweest, maar heb je in die tijd wel vrijwilligerswerk gedaan of aan een persoonlijk project gewerkt, vermeld die dingen dan (met de datum erbij).

Maak je cv niet langer dan twee pagina’s en haal er met een fileermes de overbodige details uit. Dat je ooit de eerste plaats hebt behaald in een blokfluitconcours, hoeft er heus niet bij te staan. Beperk je vooral tot professionele verwezenlijkingen (behalve als je nog maar weinig werkervaring hebt).

Probeer zelf in te schatten welke persoonlijke facts relevant kunnen zijn voor je toekomstige job. Je eerste prijs op een welsprekendheidstornooi springt meer in het oog dan die blokfluitoverwinning. En je jaren als groepsleidster in de jeugdbeweging tonen aan dat je wel van aanpakken weet.

Een cv is nooit af: je zou ervan versteld staan hoe snel dat papiertje alweer gedateerd is. Lees je cv na net voor je naar de jobbeurs vertrekt, zodat je gouden troefkaart helemaal up-to-date is. Controleer in één adem of je referenties (de personen die iets willen vertellen over jou en je vaardigheden) nog altijd werken waar ze toen werkten.

Zorg dat je de bladzijden dubbelzijdig hebt afgedrukt of aan elkaar hebt geniet  – jij bent niet de enige die vandaag een cv-bommetje zal droppen …

Cookie Instellingen  -  Privacy policy