fbpx

Draait het op jobbeurzen alleen maar om diploma’s, cv’s en werkervaring? Fout gedacht. Je krijgt nooit een tweede kans om een eerste indruk te maken. Een goed gekozen outfit kan je helpen om je persoonlijkheid in de verf te zetten.

“Kleding is een soort lokmiddel: de bedoeling is dat mensen jou opmerken en jou onthouden”, zegt stijlcoach Marleen Cardoen. “Kijk in de spiegel en durf jezelf eens als een product te bekijken. De verpakking moet de inhoud verkopen.” Trek iets aan dat je ook zou aandoen op een individueel jobinterview. Met een professionele outfit geef je aan dat je het gesprek de moeite waard vindt om je ernaar te kleden. Werkgevers merken het heus wel als je een gerimpeld hemd of vuile schoenen draagt. “Met de juiste kleding word je serieuzer genomen en wek je meer vertrouwen op”, aldus Cardoen.

Maar wat is dat, de juiste kleding? De stijlcoach kan zo wel enkele vuistregels opsommen:

VOOR HAAR

– Kies voor een outfit zonder al te veel opsmuk: geen glitters, pailletten of metalen pins. Als je jezelf ziet reflecteren in de liftspiegel, dan heb je wat overdreven. Trek niets aan dat irritatie kan opwekken, zoals rinkelende armbanden.

– Ga voor een effen blouse en een bescheiden decolleté. Kies gerust voor een fantasiedetail, maar laat dat bij het geheel passen.

Kleur mag zeker: je maakt een sterkere indruk dan de zoveelste in het grijs gehulde kandidaat.

– Een jurk met een goede pasvorm doet je automatisch rechter lopen, waardoor je je zelfzekerder voelt. Ga uit van maximaal vijf centimeter boven de knie, anders ben je too sexy for work.

– Vermijd afgebladderde nagellak of een uitgroei van je haarkleur. Dat komt slordig over en iedereen heeft het gezien. 

VOOR HEM

– Een driedelig kostuum is niet nodig, maar daag ook niet op in een gescheurde jeansbroek. Draag een pak of trui in een neutrale kleur. Hoe warm het buiten ook is, laat de shorts in de kast.

– Of je nu een kleine creativo bent of een groot zakenman, je outfit moet de juiste maat hebben. Te groot is te groot, te klein is te klein.

– Kies je stoffen en prints strategisch. Gladde stoffen komen zakelijk over, zachte stoffen juist eleganter. Te drukke prints en motieven kunnen de recruiter hoofdpijn bezorgen, vermijd ze dus liever.

– Draag sokken die lang genoeg zijn. Als je gaat zitten met een lange broek, mag er geen bloot vel komen piepen. Zoek kousen uit in dezelfde kleur als je broek.

– Zorg ervoor dat je netjes geschoren bent en draag een niet al te zwaar parfum.

Cookie Instellingen  -  Privacy policy