fbpx

Artificiële Intelligentie (AI) aan de andere kant van de gesprekstafel om te beslissen of jij al dan niet de job krijgt? Of blijft AI binnen rekruteringssferen voorlopig een nice to have? Wij zochten het voor jou uit.

Hoe kan artificiële intelligentie (AI) worden ingezet binnen het rekruteringsproces? Om bijvoorbeeld te bepalen of jij al dan niet die droomjob zal bemachtigen. Geen paniek, in onze contreien blijft dat voorlopig nog een nice to have. Uiteraard zijn er vandaag al heel specifieke tools zoals hireVUE. Die helpen rekruteerders bij het vinden van kandidaten door gegevens uit diverse online bronnen te verzamelen over een kandidaat. Op basis van specifieke algoritmes gaat hireVUE vervolgens de meest relevante kandidaten presenteren. Het is een praktisch voorbeeld, maar het blijft niche.

Eerste screening

Wel is het zo dat bedrijven vandaag al hulpmiddelen op basis van AI inzetten om bijvoorbeeld een eerste screening te doen wanneer er een groot volume aan cv’s is voor een specifieke job. Daarmee onderstrepen we nog eens het belang van een goed opgesteld cv. Gebruik daarin sleutelwoorden en -begrippen die je terugvindt in de vacature. Daar zal het cv immers worden op gescreend door de AI-tool.

Menselijke touch blijft belangrijk

Weet echter dat er altijd nog een mens achterzit om de uiteindelijke beslissing te nemen. AI blijft, althans voorlopig, een ondersteunend instrument. Het mist vandaag immers nog immens veel van de menselijke finesses die nodig zijn om de ideale kandidaat eruit te pikken. Recruitment heeft een menselijke touch nodig, deels omdat rekruteerders hun eigen ervaringen en inzichten gebruiken om zo de nuances te herkennen van gekwalificeerde kandidaten. Ook de culture fit, de match met bijvoorbeeld de bedrijfscultuur is iets wat enkel een mens kan bepalen. The devil is in the details, ook wanneer je je droomjob wil bemachtigen. Daar is AI niet klaar voor.

Toekomstmuziek

Waarschijnlijk ben je op zoek naar een job wel al eens op een of andere vorm van AI gestoten. Dat is dan meestal onder de vorm van intelligente formulieren die je ergens online moet invullen. Of ook bijvoorbeeld een chatbot die je misschien een aantal vragen stelt en die verder verwerkt in je screeningproces. We zijn echter nog heel ver verwijderd van het punt dat een recruiter wordt vervangen door een AI-systeem dat het hele rekruteringsproces met jou doorloopt en vervolgens gaat bepalen of jij al dan niet de geschikte man/vrouw op de juiste plaats bent. Voorlopig blijft doorgedreven gebruik van AI in rekrutering nog verre toekomstmuziek. De menselijke touch blijft dus primordiaal om de geschikte professionals te vinden.
Pascal Dewulf

Cookie Instellingen  -  Privacy policy