fbpx

Ben je uitgenodigd op een sollicitatiegesprek? Goed zo, want dit is al een mooie stap dichter bij je toekomstige job. Ga echter niet onvoorbereid op pad, want dat zou wel eens kunnen tegenvallen. Neem de tijd om voor te bereiden hoe je de recruiter zal overtuigen dat jij de geknipte persoon bent voor deze job. Enkele tips.

 

Doe prospectie van het bedrijf

Werp nog eens een blik op wat je online over het bedrijf kan vinden. Hun website, sociale media, nieuwsbrief… zijn goede bronnen van informatie. Weet je met wie je het gesprek zal voeren? Dan kun je die persoon ook al eens opzoeken op LinkedIn. Dat alles zorgt ervoor dat je een beter beeld krijgt van het bedrijf en dat je er eventuele vragen over kan beantwoorden.

 

Lees de vacature nog eens door

Ga nog eens door de vacature en zorg ervoor dat je heel goed weet welke taken erin opgenomen zijn. Ook de gevraagde competenties zijn essentieel om te onthouden en te toetsen aan je eigen competenties. Bereid het lijstje voor en denk ook na over welke vaardigheden je graag nog zou aanscherpen.

 

Herlees je eigen sollicitatiebrief

Sla ook nog eens je eigen sollicitatiebrief erop na. Welke klemtonen heb je gelegd? Welke zaken wil je zelf graag nog wat meer toelichten?

 

Bereid je eigen verhaal voor

Het is handig om vooraf voor jezelf scherp te stellen hoe je je zal voorstellen, welke verhaal je over jezelf wenst te vertellen en hoe je dit zal opbouwen. Schrijf dit even op en oefen desnoods al eens met een vriend.

 

Denk na over lastige vragen

Heel wat standaardvragen komen in bijna elk sollicitatiegesprek naar voren. Toch zijn er veel sollicitanten die net daarop blokkeren. Niet nodig als je je goed voorbereidt. Hier een greep uit deze vragen: waarom wil je hier werken? Wat maakt jou geschikt voor deze functie? Kan je een aantal goede en slechte eigenschappen van jezelf benoemen? Waar zie je jezelf over 5 jaar? Waarom wil je je huidige job verlaten? Wees eerlijk bij het beantwoorden van deze vragen.

 

Bedenk zelf ook vragen

Wat wil jij weten over het bedrijf of de functie? Wanneer je zelf ook vragen stelt, toon je duidelijk interesse. Dat wordt enorm geapprecieerd tijdens een sollicitatiegesprek.

 

Bepaal de salarisindicatie

Vaak wordt gepolst naar hoeveel je wenst te verdienen. Laat sowieso blijken dat een inhoudelijk interessante job belangrijker is dan een hoog salaris. Toch is het goed om een antwoord te formuleren op die vraag. Kijk eens rond wat de marktconforme verloningen zijn voor een dergelijke functie. Praat met vrienden die een gelijkaardige job uitoefenen. Leg eventueel je huidige salaris op tafel en vertel dat het voor jou belangrijk is om minstens hetzelfde te verdienen.

Heb je dit allemaal voorbereid, dan moet het sollicitatiegesprek wel loslopen. Nu rest je nog te zorgen dat je op tijd bent, dat je er verzorgd uitziet en dat je je zenuwen onder controle kunt houden om er een goede beurt te maken. Succes!

 

Mieke Vercruijsse

Cookie Instellingen  -  Privacy policy