fbpx

Een jobbeurs kan best intimiderend zijn: tussen honderden andere kandidaten moet jij zien op te vallen. Hoe scoor je het best op deze belangrijke dag? Schiet deze vijf O’s op doel: ontdekken, ontleden, opladen, observeren, oogsten.  

Ontdekken

Ja, je kan onvoorbereid en zonder al te veel verwachtingen naar een jobbeurs trekken. Maar je haalt er zoveel meer uit als je al eens uitzoekt wat er te ontdekken valt. Welke bedrijven zullen er zijn en naar welke profielen zijn ze op zoek? Bestudeer hun websites en, vooral, hun sociale media. Er zullen vast wel enkele vragen in je opkomen, die je kan meenemen naar het gesprek. Tip: vergeet de kleinere, onbekende bedrijfjes niet. Ook zij kunnen jouw carrière in een stroomversnelling brengen.

Ontleden

Ontleed jezelf alsof je voor een recruiter staat. Ga thuis voor de spiegel staan en probeer jezelf te introduceren in één minuut. Welke twee zaken wil je dat ze van je onthouden? Blijft je boodschap wel hangen? Het lijkt misschien makkelijk, maar die minuut is zo voorbij. Wees ook klaar om op de volgende twee vragen te antwoorden, want die krijg je sowieso op je bord: waarom wil je voor dit bedrijf werken en waarom zou het bedrijf jou moeten kiezen?

Opladen

Een jobbeurs is niet de plek om relaxed, laidback en chill te zijn. Laad je batterijen vandaag maar goed op, want je zal nog heel wat enthousiaste gesprekken moeten voeren. Een uitgestrekte hand, een lach, oogcontact en een dynamische conversatie: het vergt veel energie als je dat tien keer na elkaar moet doen. Maar de mogelijke beloning kan groot zijn: een job! Verhoog je kansen met deze regel van drie: zorg dat je netjes gekleed bent, een professionele houding aanneemt en een positieve ingesteldheid toont.

Observeren

Een jobbeurs draait niet alleen om de gesprekken die je met werkgevers voert. Je kan ook heel veel leren van de sfeer die er in de lucht hangt. Iedereen is daar immers met hetzelfde doel: jobs, jobs, jobs. Als je ergens in de rij staat te wachten, besteed je tijd dan nuttig en luister naar conversaties van andere jobzoekers. Je kan misschien oppikken hoe zij hun jobhunt aanpakken, of welke verhalen zij via-via al over deze werkgever hebben gehoord.

Oogsten

Na een jobbeurs begint het echte werk pas. Overloop in gedachten nog eens al je ‘speeddates’ en bedenk welke werkgevers je het meest konden verleiden. Vis de visitekaartjes uit je tas en stuur een persoonlijke mail naar de recruiters die je zonet sprak. Bedank hen voor hun tijd, vermeld de punten die jullie besproken hebben en voeg je elektronische cv bij. De kans is groot dat de recruiters je nog kennen, waardoor jouw jobbeurs misschien een prettig staartje krijgt… Wacht hier wel niet te lang mee, want na een paar dagen gaan alle gesprekken op elkaar lijken.

Cookie Instellingen  -  Privacy policy