fbpx

Met een handgeschreven briefje en een knullig cv red je het anno 2019 niet langer. Met deze tips maak jij jouw sollicitatie toekomstbestendig.

Het mag wat losser

Belangrijk om weten is dat het sollicitatieproces vandaag een stuk informeler loopt. Beleefd zijn en met twee woorden spreken hoort nog altijd. Laten we echter beginnen bij het begin: bespaar jezelf omslagen, postzegels en handgeschreven brieven. Dat is echt niet meer van deze tijd. Een future proof cv en bijhorende sollicitatiebrief zijn vandaag digitaal. Dat je het correct, volledig en zonder spelfouten doet, hoort echter nog altijd. Jumpstart dus je mailbox en steek de tijd die je vroeger besteedde met naar zo een rode postbus te lopen in een kanjer van een (digitale) sollicitatiebrief en bijhorend cv.

Software scant mogelijk je cv

OK, daar zijn we uit. Nu gaan we een beetje technisch worden. Wist je dat bedrijven vandaag software gebruiken om door je (digitaal) cv en sollicitatiebrief te lopen? Het klinkt een beetje oneerbiedig, maar het bespaart hen een pak tijd. Sommige bedrijven krijgen immers honderden sollicitaties binnen voor één vacature. Het is dan ook belangrijk dat je de juiste woorden in je (digitale) cv en brief stopt. Bekijk de jobomschrijving en kijk welke sleutelwoorden erin figureren. Gebruik die woorden ook doorheen je sollicitatiebrief en cv. Opgepast, overdrijf niet met de frequentie van die sleutelwoorden want dat wordt dan weer afgestraft door de software.

Wees creatief

Toegegeven, je bent waarschijnlijk niet Leonardo Da Vinci, maar je cv wat opsmukken met leuke, grafische elementen kan echt wel helpen om je er te laten uitspringen. Loop eens doorheen een aantal cv-sjablonen die je online met karrenvrachten vindt. Je moet ze niet noodzakelijk aankopen, er zijn er ook die gratis zijn. Zie je er ééntje, maar is die betalend? Laat je dan inspireren en ga zelf misschien aan de slag om er een nog betere versie van te maken. Afhankelijk van de sector waarin je solliciteert, overdrijf je daarentegen best niet met te veel grafische elementen. Traditionele sectoren vereisen immers een traditioneler cv. In creatieve sectoren kan je voluit gaan. Hou het echter steeds duidend. De informatie die je geeft, blijft primordiaal.

Doe iets onverwachts

Vandaag doen sollicitanten de meest gekke dingen om de aandacht te trekken. Een leuke video zouden we zeggen, maar dat vraagt uiteraard wel behoorlijk wat tijd. Transformeer je cv en sollicitatiebrief misschien eens in een leuke website. Er zijn online sites waar je je eigen website met een aantal muisklikken op een prachtige manier snel kan vormgeven. Het getuigt meteen ook van heel wat professionaliteit wanneer je een rekruteerder kan doorverwijzen naar je eigen, flitsende website met daarop je cv, sollicitatiebrief en misschien ook een aantal leuke, professionele foto’s.

Pascal Dewulf

Cookie Instellingen  -  Privacy policy