fbpx

Zopas van de schoolbanken af en naarstig op zoek naar je eerste job? Dan kan veelvuldig solliciteren wel eens op jou gaan wegen. Geen nood, wij geven jou graag mee hoe je  sollicitatiemoeheid kan voorkomen.

Uit onderzoek van LinkedIn blijkt dat bijna 2 op 3 sollicitanten ooit al eens last hebben gehad van sollicitatiemoeheid. Niet echt onlogisch wanneer je weet dat solliciteren vandaag best wel een uitdaging kan zijn. Je geeft alles wat je kan, maar krijgt soms zelfs geen antwoord van het bedrijf waar je zo graag aan de slag wil. Ook niet na herhaaldelijk aandringen. Laat je echter niet ontmoedigen. “De aanhouder wint”, zegt het spreekwoord.

Rituelen op de thuiswerkplek

Feit is dat wanneer je (even) tussen jobs in zit, de vertrouwde structuur van de werkplek weg is. En je dus zelf voor die structuur in je dag moet zorgen. Ook wanneer je enthousiast aan het solliciteren bent. Ga best niet de hele dag door met naar een baan te zoeken. Denk in die optiek op middellange termijn onderweg naar je nieuwe baan. Iedere dag maak je stappen en vooruitgang. En deel je je dag zelf in. Even stoppen om elven voor een kopje koffie, een korte wandeling buiten en tijdens de lunch wat lekkers eten en/of wat leuks doen. En als de zon schijnt misschien snel een terrasje meepikken? Motiveer jezelf alsof het een echte werkdag is. En voorzie voldoende ontspanning. Alleen zo houd je het vol. Solliciteren is tenslotte hard werken, toch? Wat je ook doet, zorg dat je een aantal rituelen hebt op je thuiswerkplek die je helpen om goesting naar die nieuwe job blijven te hebben.

Niet alle eieren in één mand

Behoud ook je focus. Ga niet schieten op alles wat beweegt. De kans dat je dan doel raakt, is immers erg klein. Met andere woorden: zoek breed genoeg (op voorwaarde dat de job aansluit bij jouw vaardigheden), maar zeker ook niet te breed. Anders riskeer je immers een baan in de wacht te slepen die helemaal niet aansluit bij jouw professionele aspiraties. Leg ook niet al je zoekinspanningen in één mand. Consulteer je netwerk op LinkedIn, maar ga ook ten rade bij bijvoorbeeld kennissen, familie of vrienden. En pluis door jobsites zoals regiotalent.be wanneer je op zoek bent naar een toffe baan bij in jou in de buurt.

Blijf positief

Wat je ook doet: blijf vooral positief. Wanneer je wordt afgewezen, weet dan dat dit ook andere sollicitanten overkomt. Laat je daarom niet uit je lood slaan en blijf doorgaan. Krijg je er soms al eens helemaal genoeg van? Niet erg. Even ertussen uit en ’s anderendaags weer met volle moed ertegen aan. Rome werd ook niet in één dag gebouwd. Laat je ook niet zomaar afschepen. Vraag om feedback wanneer je naast die job grijpt. Dat geef je meer inzicht in jezelf en het sollicitatieproces. En zo kan je enthousiast en alsmaar beter gewapend de strijd aan gaan om je droomjob in de wacht te slepen. Succes
Pascal Dewulf

Cookie Instellingen  -  Privacy policy