fbpx

Op een jobbeurs moet het vooruitgaan: bij elke standhouder heb je maar even de kans om jezelf voor te stellen. Wat moet je zeker vragen of vermelden? Het 10-minutengesprek van minuut tot minuut ontleed.

Minuut 1-2

Veel werkgevers openen de conversatie met: ‘Vertel eens iets over jezelf.’ Wees daar dus op voorbereid. Ooit al van de ‘elevator pitch’ gehoord? In 30 seconden à 2 minuten – de tijdsduur waarin je in de lift staat – moet je jezelf voorstellen. Spreek over wat je al bereikt hebt, som je sterke punten op, vertel een anekdote die jou karakteriseert van tijdens je studies of je vorige baan. Met een sterk verhaal bouw je aan je toekomst!

Minuut 3-4

Nu is het tijd om ter zake te komen. Kort en bondig, want op een jobbeurs zijn er nog wachtenden achter jou. Leg je huidige werksituatie uit en geef aan waarom je interesse hebt in het bedrijf of de functie.

Als een werkgever vraagt waar je momenteel aan de slag bent en je hebt geen job, zeg dan zoiets als: ‘Mijn meest recente werkervaring was bij…’ en leg uit wat je in die job hebt geleerd. Ben je net afgestudeerd, haal dan een interessante stage aan.

Minuut 5-9

Profiteer ervan dat je met iemand van het bedrijf kan spreken, zo krijg je al een eerste indruk van de dynamiek die binnen de organisatie heerst. Durf zelf vragen te stellen. Een goede vraag is bijvoorbeeld: ‘Welke sleutelwaarden staan bij jullie garant voor succes?’ Als je echt een klik voelt met een recruiter, kan je zelfs een persoonlijke vraag uitproberen, zoals ‘Hoe vind jij de sfeer in het bedrijf?’

Stel geen vragen die je makkelijk zelf kan beantwoorden met een Google-search. Dooddoeners als ‘Welke vacatures bieden jullie aan?’ of ‘Voor wat staat jullie bedrijf?’ leiden vooral tot tijdverlies. Dit type vragen komt trouwens niet zo goed over, want je lijkt helemaal niets te weten over het bedrijf.

Vraag gerust om bijkomende uitleg als de recruiter te vaag praat of in vakjargon vervalt. Wat verstaat hij precies onder zijn zoektocht naar ‘inspirerende, gedreven profielen’?

Minuut 10

Vergeet na het gesprek zeker geen visitekaartje te vragen, zodat je er iets concreets aan overhoudt. Beëindig jullie 10-minutenconversatie met een glimlach en een vriendelijke handdruk. Niet alleen de eerste, maar ook de laatste indruk is belangrijk!

Cookie Instellingen  -  Privacy policy