Als je gaat solliciteren zal een voorzichtige kandidaat-werkgever je wel eens vragen of je een niet-concurrentiebeding ondertekende bij je huidige werkgever. Wat riskeert hij als hij dat niet doet? Waarom speel je zelf ook maar beter open kaart?
Sancties voor jou
Als er in je arbeidsovereenkomst een geldig niet-concurrentiebeding staat dat ook uitwerking heeft, dan moet je dat (tenzij je huidige werkgever akkoord is om het niet te laten spelen) ook naleven. Doe je dat niet dan riskeer je dat je werkgever een kortgedingprocedure tegen je start om je te horen verbieden de clausule verder te schenden. Je riskeert dan bovendien een schadevergoeding te moeten betalen aan je werkgever.
En voor de nieuwe werkgever
Overigens riskeer niet alleen jij sancties bij een overtreding van de clausule. Je werkgever zou ook je nieuwe werkgever kunnen ‘aanvallen’ en een vordering tegen hem stellen op basis van diens zogenaamde derde medeplichtigheid aan jouw contractbreuk. Je huidige werkgever zou dus met andere woorden kunnen argumenteren dat je nieuwe werkgever hoewel die weet had van het niet-concurrentiebeding (of daar weet van had moeten hebben) bewust meewerkte aan jouw overtreding ervan.
Een voorzichtig kandidaat-werkgever zal dan ook tijdens een sollicitatiegesprek vragen of er in je huidige arbeidsovereenkomst een niet-concurrentiebeding staat en wat de precieze inhoud ervan is.
Geldigheid beoordelen
Staat er zo’n niet-concurrentiebeding in je arbeidsovereenkomst dan heb je er zelf overigens alle belang bij na te (laten) kijken of dit wel geldig is en of het ook uitwerking heeft. Opdat dat het geval zou zijn moeten er nu eenmaal strikte voorwaarden vervuld zijn. Los van het feit dat je niet mag liegen over een niet-concurrentiebeding in een sollicitatiegesprek heb je er zelf dan ook belang bij dat een kandidaat-werkgever even kan nazien of het beding al dan niet geldig is. Zo krijg je namelijk zelf ook al een eerste indruk daarover.
Jan Roodhooft, advocaat