fbpx

Een sollicitatiegesprek oefenen met behulp van virtual reality en met een virtuele rekruteerder? En vervolgens feedback krijgen over je gesprek? Dat kan. En wel zo.

Voor de komst van virtual reality was het best moeilijk om sollicitatiegesprekken in te oefenen. Vaak moest je dan iemand uitzoeken die de rol van rekruteerder op zich nam. Een beetje knullig en vaak ook weinig accuraat. Met de sollicitatiegame van bijvoorbeeld het Nederlandse ‘The Simulation Crew’ kan je echt aan het oefenen gaan.

Gesimuleerde rekruteerder

The Simulation Crew’s virtual reality omgeving laat mensen toe om met een gesimuleerde rekruteerder in gesprek te gaan. Dat gebeurt middels een virtualrealitybril. “Solliciteren voor een nieuwe baan is een spannend moment voor iedereen”, klinkt het daar. “Je hebt slechts één keer de mogelijkheid om een goede, overtuigende indruk achter te laten. Tijdens elk gesprek is het essentieel om zelfverzekerd, competent en professioneel over te komen. De ‘Sollicitatietrainer’ is speciaal ontworpen om je voor te bereiden op sollicitatiegesprekken. Deze simulatie stelt je in staat om in een veilige en realistische omgeving verschillende sollicitatiescenario’s te oefenen. Van het beantwoorden van lastige vragen tot het leren van lichaamstaal die zelfvertrouwen uitstraalt.” De VR-omgeving biedt naar eigen zeggen een breed scala aan oefenmogelijkheden.

Ook virtueel stress

‘The Simulation Crew’ heeft al een sollicitatiegame gebouwd voor inpakmedewerkers en het team is in samenwerking met verschillende Regionale Opleidingscentra bezig met andere vacatures, zoals administratief hr-medewerker en elektromonteur. Blijkbaar kan in virtuele realiteit ook spanning worden nagebootst. Dat weten ze dan weer bij de universiteit van Groningen. Daar onderzoeken ze via virtual reality hoe je kan leren omgaan met stress, zoals bijvoorbeeld bij een sollicitatiegesprek. Proefpersonen worden in een virtuele wachtkamer geplaatst. Daar wachten ze op het gesprek met een volledig virtueel panel. Hun stress wordt gemeten via een vragenlijst, hartslag en zelfs het stresshormoon cortisol. Uit de eerste proeven blijkt dat proefpersonen daadwerkelijk stress ervaren tijdens deze sessies, ook al is het allemaal virtueel. Zo echt kan het dus voelen.

Recruitment

Ook in andere fasen van het sollicitatiegesprek duikt de VR-bril op, zoals voor recruitment of assessments. Het bedrijf ‘Apply’ maakt 360 gradenversies van werkplekken die in virtual reality bekeken kunnen worden, om zo vacatures aantrekkelijker te maken. Zo krijg jij als kandidaat dan weer een beter beeld van de omgeving waar je terechtkomt. En dat kan toch enkel maar in je voordeel spelen, toch?
Pascal Dewulf
Bron: intermediair.nl

Cookie Instellingen  -  Privacy policy