Praatjes vullen geen gaatjes. Zeker niet op je cv. Het is dus zaak om die leegte(s) in je cv op te vullen met iets tastbaars. Iets waarmee je je toekomstige baas overtuigt dat het gat in je cv niet echt een gat is, maar een opportuniteit. Dat doet je zo.
Niet elk gat is een echt gat
Ben je er een aantal maanden tussenuit geweest en stelt de recruiter zich daarover vragen? Het kan echter best dat je in zwangerschapsverlof was of een bijkomende opleiding hebt gevolgd. Of misschien heb je voor een ziek familielid gezorgd. Dat is uiteraard geen echt gat in je cv. Het volstaat om dat even te verduidelijken en je bent weer op weg richting je droomjob.
Even tussen jobs
Je bent niet verplicht om op je cv te melden dat je werd ontslagen of ontslag hebt genomen. Wel is het belangrijk dat je voor die ’tussen jobs’-periode(s) een consistent verhaal kan brengen. Heb je jezelf bijgeschoold? Of ben je al die tijd op zoek naar werk? Zo ja, probeer dan je ervaringen daarmee positief te kaderen. Wat heb je geleerd uit die sollicitaties? En wat neem je ervan mee indien je die job uiteindelijk toch zou binnen hengelen? Het is belangrijk dat de je toekomstige baas ziet dat je een duidelijke visie hebt op jouw carrière. Ook wanneer je tussen jobs in hebt gezeten.
Hou het kort
Wanneer die vervelende vraag komt over dat gat in je cv, ga je soms als eens in overdrive. Je begint je uit te putten in verklaringen en misschien wel excuses. Niet doen. Jij bepaalt nog altijd wat er met je carrière gebeurt. Niet de man of vrouw aan de andere kant van de tafel. Hou de uitleg over het hiaat in je cv dan ook kort en bondig. Zorg dat de kern van je betoog in de laatste zin van je uitleg zit. Dat moet een krachtig statement zijn zoals: “Professioneel gezien was die periode voor mij een echte meerwaarde. Ik heb er veel van geleerd. En dat neem ik mee in mijn toekomstige job.”
Tijden veranderen
Je mag best op je strepen staan, ook met een gat in je cv. De arbeidsmarkt ziet er vandaag immers heel anders uit dan een aantal decennia terug. Hoelang je aan de slag bent en wanneer moet vandaag in een veel bredere context worden bekeken. Sterker nog: gezien je steeds langer (tot op latere leeftijd) zal moeten werken, raden experts zelfs aan om tussendoor rustpauzes in te lassen. Zo kan je steeds weer energiek aan de slag. Ook bazen gaan mee met hun tijd. En hebben daar in principe wel oren naar. Indien niet, dan moet je je misschien afvragen of het bedrijf waar je aan de slag wil gaan wel de juiste plek is voor jou.
Eerlijkheid is je kracht
Vertel je verhaal gewoon, hoe onwaarschijnlijk het ook mag lijken. Authenticiteit is een eigenschap waar vooruitstrevende bedrijven heel veel waarde aan hechten. Alleen met unieke individuen voorkomen ze immers dat hun merk verglijdt naar het middelpunt waar ze geen echte identiteit meer hebben. Heb jij een uniek verhaal? Breng het dan. Misschien word jij zo wel de witte raaf waar ze al zo lang naar zochten.
Waarom is erg belangrijk
Het lijkt wel of rekruteerders een neus hebben voor dat gat in je cv. Dat doen ze niet opzettelijk, hoor. Ze zijn eigenlijk maar op zoek naar één ding: motivatie. Ze willen weten of dat gat er niet is gekomen door een gebrekkige motivatie. Welke baas wil immers een niet-gemotiveerde medewerker op de werkplek? Maak hen dan ook duidelijk dat dit niet zo is en je met heel veel goesting aan die job wil beginnen. En er echt wil voor gaan. Mission accomplished.
Pascal Dewulf