fbpx

Je kan geen (digitale) krant meer openslaan of je LinkedIn-muur checken zonder dat er wel ergens wat over ChatGPT voorbijkomt. De praatzieke chatbot uit San Francisco lijkt wel het achtste wereldwonder. Ook wanneer je bijvoorbeeld naar een wit scherm zit te staren om aan je sollicitatiebrief te beginnen. Dan maar even dat hoogintelligente antwoordapparaat inzetten voor een perfecte motivatiebrief ?

ChatGPT werd eind vorig jaar op de wereld losgelaten. Gelijk vlogen de superlatieven in het rond. Het kan alles. Dit is nooit gezien. Mja, dat hebben we al eens eerder gehoord. En nieuw zijn AI-systemen als ChatGPT uiteraard niet. Voordat het op de markt kwam, waren er ook al andere chatbots op basis van artificiële intelligentie zoals Chatsonic en Jasper. Alleen hadden die hun marketingstrategie gewoon minder goed gepland. De eerste twee maanden na de start, liep het dan ook storm voor de fonkelnieuwe chatbot uit San Francisco. Het was (is) gratis – er is nu ook een betalende versie – en je kan er alles mee: projectplannen opzetten, programmeercode maken en gedetailleerde teksten over een onderwerp uitschrijven. Zelfs een mop over je schoonouders laten verzinnen, behoort tot de mogelijkheden.

 

Androïde antwoordapparaat

Laten we ChatGPT even onder de loep nemen. Echte artificiële intelligentie kan je het niet noemen. Het androïde antwoordapparaat haalt immers al zijn kennis van het internet. Bovendien beschikt de chatbot enkel over informatie tot 2021. Up-to-date kan je de nieuwe, digitale superheld dus niet noemen. Bovendien doet ChatGPT niet aan fact checking. De informatie die je ervan terugkrijgt, kan dus ook foutief of zelfs fictief zijn. De disclaimers op de website van Open AI (het bedrijf achter ChatGPT) spreken alvast boekdelen. Daarnaast bedenkt het AI-systeem ook geen nieuwe dingen. Het kan wel op een heel intelligente manier taal analyseren, verbanden leggen en verrassende uitkomsten bieden.

 

Digitale brein

Maar goed, zou je de hoogintelligente chatbot kunnen inzetten om snel een sollicitatiebrief uit zijn/haar digitale brein te toveren? Ja en neen. Alles hangt er vanaf hoe specifiek je bent. Een voorbeeld van een vraagstelling aan ChatGPT zou in die optiek kunnen zijn: “Maak een sollicitatiebrief voor een functie van projectverantwoordelijke in de chemische nijverheid. Het accent bij de jobvereisten ligt op analytisch denkvermogen, teamgericht handelen en innovatieve ideeën kunnen bedenken. Het betreft een medior functie voor iemand met een aantal jaren ervaring in de sector. De tone of voice moet professioneel zijn, maar met een streepje subtiele en intelligente humor. Persoonlijkheidskenmerken als empathisch vermogen en doelgerichtheid moeten op een creatieve manier in de sollicitatiebrief worden geïntegreerd.”

 

Geen wondermiddel

Geloof het of niet, ChatGPT begrijpt dit soort van complexe vraagstellingen prima. Dat is dus best wel knap. En, je gaat een degelijke tekst voor een sollicitatiebrief terugkrijgen als resultaat. Toch is het geen wondermiddel. ChatGPT mist finesse, het resultaat voelt vaak mechanisch aan en ook de zinsbouw is niet altijd wat het moet zijn. Bovendien is de typische fijngelaagdheid van de tekst met anekdotes, beeldspraak, emotie…  afwezig. En dat zijn nu net de dingen die een rekruteerder overstag kunnen laten gaan. Bovendien ben je niet zeker dat wat er staat ook coherent is. Je kan ChatGPT dus inzetten om een kladje te maken voor je sollicitatiebrief en er dan zelf op verder werken. Kortom, je eigen ziel er (figuurlijk) insteken om echt een effect te sorteren bij je toekomstige baas. Probeer intussen gerust zelf en oordeel wat je er van vindt: chat.openai.com.
Pascal Dewulf

Cookie Instellingen  -  Privacy policy