fbpx

Twijfels na een sollicitatiegesprek: wat doe je ermee?

 

Je hebt zonet een sollicitatiegesprek achter de rug, maar je twijfelt. Je weet niet zeker of die job wel iets voor jou is. Wat nu?

Uiteraard is een match tussen jou en je toekomstige baas superbelangrijk. Dat is ook echt wat je wil, maar in de aanloop naar het sollicitatiegesprek kan het soms al eens mislopen. Het duurt eindeloos eer je een bericht krijgt dat je op gesprek mag en de uitnodiging klinkt niet bepaald enthousiast. Of erger nog: wanneer je (virtueel) op gesprek gaat, blijkt dat je baas in spe de afspraak simpelweg vergeten is. En vraagt hij/zij tot overmaat van ramp om de afspraak te verplaatsen. Niet bepaald een eerste goede indruk. Niet van jouw kant. Wel aan de kant van het bedrijf.

Op de toppen van de tenen

Dat zijn dingen die de sfeer grondig kunnen verpesten. Gaat je sollicitatiegesprek vooralsnog door, dan stel je vervolgens vast dat er een vreemde sfeer hangt. Zoiets kan je aanvoelen. Het lijkt wel of de mensen er allemaal op automatische piloot werken. Contact tussen de collega’s is er nauwelijks. En als er contact is, dan gaat dat op een stroeve manier. Misschien is het wel erg druk en loopt iedereen op de toppen op van zijn/haar tenen. Ook dat is echter geen geweldige indruk om te krijgen wanneer je voor de eerste keer over de vloer komt bij een bedrijf.

Niet gesteund

Oké, je zet het van je af en stapt vol zelfvertrouwen het sollicitatiegesprek in met je toekomstige baas. Ook daar loopt het echter al snel mis. Je baas is afstandelijk, stelt voortdurend scherpe vragen en lijkt weinig empathisch vermogen naar jou op te brengen. Kortom, je voelt je niet gesteund door hem/haar. En, je vraagt je af wat dit dan moet geven wanneer je er dagelijks op de (virtuele) werkplek vertoeft. Wanneer jullie vervolgens door je cv en motivatiebrief lopen, lijkt het wel alsof je voor een andere vacature hebt gesolliciteerd. Wanneer je een vraag stelt over je voorganger, blijkt dat die heel snel met de noorderzon is verdwenen. Aansluitend op het gesprek word je gevraagd om onmiddellijk te beslissen.

Volg je buikgevoel

Het zijn allemaal signalen die aangeven dat het niet goed zit met die job. Uiteraard probeer je die dingen tijdens het sollicitatiegesprek te rationaliseren, maar dat moet je eigenlijk niet doen. Heel af en toe moet je ook naar het stemmetje in jezelf luisteren. Voel je aan dat het echt niet goed zit en heb je een naar voorgevoel? Laat de job dan schieten. Je hebt misschien het geld echt nodig, maar wat als dat je levensgeluk in de weg staat? Uiteraard is niet elke job rozengeur en maneschijn. Maar wanneer je buikgevoel zegt dat het helemaal fout zit, dan laat je het er beter bij. En laat je dat best ook zo snel als mogelijk weten aan het bedrijf. Slaap er misschien nog een nachtje over, maar hak dan de knoop definitief door.
Pascal Dewulf

Cookie Instellingen  -  Privacy policy