fbpx

Een sollicitatie blijft toch nog altijd een spannend gebeuren. Je kan de stressfactor echter  grotendeels uit je sollicitatietraject halen wanneer je weet wat je moet en niet moet doen bij een sollicitatie(brief). Deze 5 do’s-and-don’ts moet je daarbij alvast in je achterhoofd houden.

  1. Een slechte start

Een eerst indruk is vaak blijvend. Begin je je sollicitatiebrief halsoverkop met een anonieme aanspreking en wat standaard gebrabbel in de trant van ‘met veel interesse vernam ik…’, dan zet je dat meteen een paar stapjes achteruit bij de rekruteerder. Begin daarom misschien eens met ‘Beste Heer Jans, ik volg uw bedrijf al een hele tijd met veel interesse op sociale media. Toen ik de vacature zag, wist ik dan ook onmiddellijk dat die perfect zou aansluiten met mijn vaardigheden.’ Weet dat je bij een sollicitatiebrief of tijdens een sollicitatiegesprek doorgaans dertig seconden krijgt om een eerste en goede indruk te maken.

  1. Wees concreet

Rekruteerders hebben een hekel aan oppervlakkig gezwam als ‘Ik ben ambitieus en erg gedreven’. Liever horen ze wat je met die kwaliteiten dan ook werkelijk al hebt bereikt. Gooi het daarom eens over een andere boeg en laat weten dat je in je laatste functie de kosten binnen het project waarvoor jij verantwoordelijk was met dertig procent hebt kunnen terugdringen zonder aan kwaliteit in te boeten. Dat klinkt de rekruteerder vast en zeker als muziek in de oren.

  1. Doe niet aan overacting

Overdrijven in je sollicitatiebrief ga je later tijdens het sollicitatiegesprek moeten bekopen wanneer de rekruteerder je met een aantal welgemikte vragen zo door de mand laat vallen. Hou je dus aan realistische feiten en cijfers en wees niet overdreven vriendelijk of hebberig naar de job toe. Het zal bij de rekruteerder enkel maar wrevel opwekken. Wees daarentegen to the point, zelfzeker (maar niet arrogant) en zoek steeds het compromis waarbij je de rekruteerder op een ongedwongen, maar overtuigende manier aan jouw kant weet te krijgen. Tip: probeer steeds the perfect gentleman (gentlewoman) te zijn.

  1. Wees kort en bondig

Een vuistregel voor een goede sollicitatiebrief en cv is dat je probeert om beiden telkens op één A4’tje te mikken, telkens recto wel te verstaan. Dat vraagt uiteraard enig doorzicht en oefening.  Op twee maal één velletje A4-papier de belangrijkste dingen meegeven, het is een kunst. Wanneer je daarin echter slaagt, zal je op heel wat extra sympathie van de rekruteerder rekenen. Moraal van het verhaal: wanneer je teveel ruimte nodig hebt om dingen uit te leggen, dan zijn de dingen die je eigenlijk wil meegeven aan de rekruteerder mogelijk te ingewikkeld en kan je ze niet begrijpelijk voorstellen. En laat dat nu net een kwaliteit zijn van een goede professional. De jongens achter Google konden hun initiële objectief zelfs in één zin neerpennen. Dan moet jij toch ook toekomen met twee A4’tjes, toch?

  1. Het oog wil ook wat

Feiten en cijfers zijn allemaal goed en wel, maar wanneer je die dan ook nog op een leuke manier kan vormgeven, dan zit je helemaal goed. Wees zeker dat je bestemmeling je cv en sollicitatiebrief ook op dezelfde manier te zien krijgt zoals jij ze ziet en verzend ze daarom in pdf-formaat richting rekruteerder. Hetzelfde voor een sollicitatiegesprek. Zorg voor een visueel weerhaakje. Zit je netjes in het maat- of mantelpak, dan komt dat een stuk aangenamer en professioneler over. Bevestig misschien iets bijzonders op je outfit. Dat zorgt voor een visueel geheugensteuntje bij de rekruteerder.

Cookie Instellingen  -  Privacy policy